07.10.2016.

13:42

Foto:

Vesti

VULIN: Prošle godine 6.520 prijava za nasilje nad decom!

Pojašnjava da najveći broj prijava, čak 98 odsto, dolazi zbog nasilja u biološkim porodicama, gde bi deca morala da budu zaštićena, srećna, zadovoljna.

Kako kaže najizraženije je bilo zanimarevanje dece i za to je stiglo 2.890 prijava, zatim fizičko nasilje, ekonomsko nasilje, seksualno nasilje, psihološko nasilje.

- Dugujemo našoj deci zaštitu, dugujemo im da se država i čitavo društvo više angažuju na njihovoj zaštiti - rekao je ministar novinarima u Beogradu.

Ministarstvo će, dodaje, izaći pred javnost sa predlogom zakona o dečjem ombudsmanu, kako bi zaštitu deteta podigli na najviši mogući, svetski nivo.

- "Ne samo što to dugujemo našim međunarodnim obavezama, već zato što to na prvom mestu dugujemo našoj deci - rekao je Vulin i podsetio da je prošle godine iz porodice zbog nasilja izdvojeno je 338 dece.

Brojke su velike i kako kaže, mora se učiniti sve da se one smanje i da se nasilje prepoznaje,da deca budu zaštićena, a da nasilnik kažnjen i onemogućen da ikada više taj užas nad detetom ponovi.

Tagovi: