13.10.2016.

17:46

Foto:

Vesti

BARS 2016! Vojni zvaničnici zadovoljni rezultatima vežbe ruskih i srpskih pilota!

Vežba "Bars 2016" počela je 9. oktobra. Piloti oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije, na vazduhoplovima Vojske Srbije izvode letačke zadatke u sastavu mešovitih posada na avionima MiG-29 i helikopterima Mi-17 V5.

- Cilj vežbe je podizanje nivoa operativnih sposobnosti prilikom izvršavanja zadataka koje Vojska realizuje u okviru svojih misija, a u ovom slučaju reč je o prvoj i trećoj misiji - rekao je na konferenciji za novinare rukovodilac vežbe sa srpske strane, pukovnik Brane Krnjajić.

Osim pripadnika lovačke avijacije i helikopterskih jedinica Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane, na vežbi sa temom "Kontrola i zaštita vazdušnog prostora i borbeno traganje i spasavanje" učestvovao je i tim pripadnika Specijalne brigade KoV, kao i 19 pripadnika ruskih oružanih snaga.

RUSKI PILOTI LETE NA SRPSKIM MIGOVIMA: Za vežbu BARS 2016, NATO okruženje nije dopustilo prelet ruskih aviona?!

Predstavnik komande Ratnog vazduhoplovstva Rusije, pukovnik Konstantin Surikov naglasio je da su piloti koji su učestvovali na prošlogodišnjoj vežbi i ove godine njen deo kako bi medjunarodnu saradnju, ali i saradnju posada koje su vežbale podigli na još viši nivo.

Vojska Srbije

- Dsadašnje aktivnosti ocenio bih ocenom odlično, a po svemu sudeći i one koje slede biće izvršene na istom nivou - rekao je pukovnik Surikov, dodajući da su piloti iz Srbije na ovoj, kao i na vežbi prethodne godine pokazali da mogu da uspešno izvrše sve postavljene zadatke.

Tokom vežbe organizovana su i predavanja i stručne rasprave o upotrebi i održavanju vazduhoplova. Za Ratno vazduhoplovstvo i PVO vežba je značajna za reagovanje u vanrednim situacijama i pružanje pomoći civilnom stanovništvu, naročito kroz upotrebu novih helikoptera Mi-17 V5.

SUHOJI I MIGOVI NA NEBU SRBIJE: Počela vojna vežba srpskih i ruskih pilota BARS 2016

Prva vežba srpskih i ruskih pilota u kojoj su učestvovale mešovite posade "Bars 2015" održana je prošlog oktobra na aerodoromu "Privolžski" i poligonu "Ašuluk" nadomak Astrahana.

Tagovi: