22.10.2016.

19:39

Foto:

Vesti

DRECUN O POGLAVLJU 35 I ZASTOJU U PREGOVORIMA: Neko iz EU nameće nešto o čemu se nije razgovaralo!

To kaže predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun i dodaje da je trenutno najveći kamen spoticanja to što, iako su pregovori počeli, Brisel konstantno nameće nova rešenja.

Drecun smatra da je apsolutno neophodno resetovanje procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. Resetovanje je potrebno pre svega zato što Priština stagnaciju pregovora koristi da bi radila u svoju korist, kaže Drecun za Sputnjik. 

- Priština očigledno ne želi napredak u procesu normalizacije odnosa. Čak taj proces vraća unazad. S druge strane zabrinjava to što vidimo da Evropska unija polako napušta nepristrasan stav i počinje da se svrstava na jednu stranu, tako što Poglavlje 35 i prelazna merila počinje da koristi kao instrumente kojima vrši pritisak na Beograd, za davanje ustupaka Prištini - ističe Drecun. 

Upitan da li to znači da je Srbiji potrebna potpuno nova strategija, jer ne samo da pregovori stoje u mestu već deluje da smo na samom početku, Drecun kaže da je strategija Srbije ipak prihvatljiva i da moramo da budemo uporni. 

- Naša strategija je konstruktivna, sa jasno definisanim ciljevima. Mi smo dokazali da smo posvećeni normalizaciji odnosa, ali i da smo spremni na kompromis. Nažalost, s druge strane nemamo takvo ponašanje, nemamo spremnost na kompromis. Čak i tamo gde je kompromis postignut, u fazi realizacije pokušavaju da to izvrdaju. Resetovanje procesa je neophodno, ali za to najveću odgovornost treba da ponesu Priština i Brisel - smatra Drecun. 

- Nećemo prihvatati rešenja koja se direktno suprotstavljaju našim vitalnim državnim interesima, interesima našeg naroda na Kosovu i Metohiji. S druge strane, kod zvaničnika Evropske unije treba stalno insistirati da se objektivno razgovara o Poglavlju 35 i da se ocene koje se iznose zasnivaju na činjenicama, a ne na izmišljenim informacijama koje dostavlja prištinska strana - predlaže sagovornik Sputnjika.

Tagovi: