25.10.2016.

10:13

Foto:

Vesti

MALI: Beograd je investiciona kapija Srbije!

Otvarajući Forum "Beogradski investicioni dani", Mali je istakao da se taj skup održava u uzbudljivom trenutku razvoja prestonice kakav, kako kaže, nije viđen u protekle tri decenije.

- Beograd koji vidite danas je značajno drugačiji od Beograda koji ste mogli videti pre samo tri godine, a, usuđujem se da kažem, i tek najava onoga što će biti za dve, tri ili pet godina - istakao je Mali.

Beograd, dodao je, nije samo domaćin, već je i aktivni učesnik i nosilac projekata koji će biti predstavljeni na forumu, istakavši da srpska prestonica sa najvećim investicionim portfoliom u regionu ima šta da ponudi.

- Zahvaljujući podršci koju nam daje Vlada Srbije, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, koja nam je obezbedila političku stabilnost i sa kojom uspešno sarađujemo na velikim projektima, možemo da vam garantujemo sigurnost investicija - poručio je Mali.

Mali je ocenio da Beograd i Srbija imaju značajne komparativne prednosti u odnosu na države u regionu, ističući da je Beograd danas grad sa najperspektivnijim međunarodnim aerodromom u regionu, koji je dom najbrže rastućoj avio kompaniji u regionu "Er Srbiji", i u kojem se ukrštaju evropski koridori sa kineskim putom svile.

Takođe, naveo je da Beograd i Srbija nude ubrzane procedure izdavanja dozvola i ozbiljan sistem novčanih i nenovčanih podsticaja.

Iz Srbije se, zahvaljujući širokoj mreži sporazuma o slobodnoj trgovini i zaštiti i podsticanju ulaganja, pruža pristup tržištu od preko 3,5 milijarde stanovnika, u sedam od 10 najvećih ekonomija na svetu, podvukao je Mali.

- Zbog svega toga, ne postoji atraktivnija destinacija za investitore od ove, zbog čega smo vas pozvali i drago nam je da ste se odazvali u ovolikom broju - rekao je Mali.

On je ukazao da su projekti ove godine raznovrsni - od projekata saobraćajne infrastrukture, poput rekonstrukcije Starog savskog mosta, izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda u Velikom Selu, do atraktivnih projekata javno privatnog partnerstva u oblasti javne rasvete i podzemnih garaža i razvoja atraktivnih lokacija poput Depoa ili druge faze Prokopa.

Kako je rekao, u Beorgadu se niakda nije više radilo, navodeći kao primer fabriku Meita, koja se gradi u Obrenovcu.

- To je prva fabrika koja se gradi posle 2006. godine i zahvaljujući sasradnji sa vladom, gradom i opštinom Obrenovac investitor je doneo odluku da duplira kapacitete. Imaćemo za par meseci otvaranje prvog dela fabrike, a zatim i drugog , gde će biti zaposleno 1.400 ljudi. To je primer kako se ponašamo danas - rekao je Mali.

Gradonačelnik je istakao da je u Beogradu prvi put broj nezaposlenih smanjen na manje od 100.000, zahvaljujući merama aktivnog zapošljavanja.

- Golim okom je vidljivo da se u Beogradu nikad nije više gradilo, dizalice i kranove možete videti svuda od Slavije do Kalemegdana - rekao je Mali precizirajući da u Beogradu postoji vise od 500 aktivnih gradilišta.

Tagovi: