13.11.2016.

19:08

Foto:

Vesti

MIHAJLOVIĆEVA: Zakon mora da štiti sve žene žrtve nasilja!

-Zakon mora da prepozna i zaštiti sve žene, bilo da su one u bračnoj, vanbračnoj vezi ili samo u bliskom, ličnom međusobnom odnosu sa nasilnikom, i bez obzira da li su živele ili žive u zajedničkom domaćinstvu - istakla je Mihajlovićeva.

U saopštenju iz kabineta Mihajlovićeve, navedeno je da je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost uputilo mišljenje na tekst Predloga zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je u skupštinskoj proceduri, tražeći da se proširi krug lica koji zakon štiti.

Tražena je hitnost reagovanja odgovornih kada se desi nasilje, kao i da se zakonom jasno definišu obaveze i odgovnornosti svih učesnika u sprečavanju i suzbijanju nasilja - od Centara za socijalni rad i policije do pravosudnih organa.

Zakon je osnova da bi sve češće i brutalnije nasilje nad ženama suzbili brzo i efikasno, ali u toj borbi moramo da se oslanjamo i na nevladine oragnizacije koje su specijalizovane za pomoć i podršku žrtvama, kao što je to Autonomni ženski centar, rekla je potpredsednica Mihajlović.

- Samo zajedno možemo da sprečimo da se nasilje ponavlja gotovo svakodnevno. Samo zajedno možemo sprečiti i da se ponavlja rodno zasnovano nasilje sa tragičnim posledicama - poručila je Mihajlovićeva.

Tagovi: