15.11.2016.

19:04

Foto:

Vesti

OTKRIVEN TAJNI IZVEŠTAJ, CIA U PANICI: Putin preko Srbije i Bugarske cepa EU!

Vladimir Vladimirovič Putin, posle ubedljive pobede proruskog kandidata Rumena Radeva na predsedničkim izborima u Bugarskoj, ima širom otvorena vrata za prodor u samo srce Evropske unije, upozorava se u najnovijem izveštaju CIA, čiji su delovi juče dostavljeni i Ambasadi SAD u Beogradu!

Ruski trijumf
Pobeda Radeva je pokazala sve veću snagu ruskih i proruskih tendencija u Evropi
Zoran Milivojević, karijerni diplomata

Zapadni obaveštajci su, kako saznajemo, posle pobede Radeva u Bugarskoj u velikoj panici jer veruju da Putin ima tajni plan da sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom i Slovačkom formira novi vojno-politički savez kojim bi Evropsku uniju presekao na pola i bitno ugrozio funkcionisanje NATO pakta.

Panični strah

Da je Zapad zaista u velikom strahu od ovakvog scenarija potvrđuje i činjenica da je agencija Rojters odmah posle pobede Radeva upozorila da će novi predsednik opasno približiti Bugarsku Rusiji, što bi moglo da se odrazi i na odnose sa saveznicima iz EU i NATO.

Isti taj Rojters je, podsetimo, pre samo mesec dana objavio tekst u kome se navodilo da Putin ima tajni plan da preseče EU napola.

 

Tada su se pozivali na analizu geopolitičkih eksperata iz Vašingtona i Sofije, tvrdeći da Putin namerava da takozvanim ekonomskim megaprojektima poput "Južnog toka" pod punu kontrolu stavi nacionalne vlade u Bugarskoj, Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj, ali i Letoniji, kako bi preko njih potpuno potkopao transatlantske veze.

Rojters je tada naveo i da će Moskva ekonomskim ratom, agresivnom medijskom propagandom i vojnom saradnjom osvojiti teritoriju od Crnog mora, preko Balkana, pa sve do srednje Evrope.

Reuters

Sagovornik Informera iz američke ambasade u Beogradu kaže da je sada potpuno jasno da su crne slutnje o Putinovom prodoru u središte EU sasvim realne.

 

- Jasno je da iza Rumena Radeva direktno stoji Kremlj. Mi imamo konkretne dokaze da je Rusija i finansijski i na svaki drugi način podržala njegovu kandidaturu i kampanju u kojoj je potrošeno pravo bogatstvo. Takođe, jasno je da će Putin sada na sve načine pokušati da okrene Bugarsku ka Rusiji i što više je udalji od EU i NATO pakta. Rusija računa da će preko Bugarske i Srbije doći i do Mađarske, a potom i Slovačke, gde su već na vlasti proruski režimi... - objašnjava naš sagovornik.

Radev - general koji ne podnosi NATO pakt

Novi bugarski predsednik Rumen Radev, inače penzionisani general i komandant bugarske RVi PVO, tokom kampanje je pozvao na hitno ukidanje sankcija Rusiji i izjavio da "Bugarska mora da zauzme pragmatičan stav prema ruskoj aneksiji Krima". Radev je čak u toku kampanje prisustvovao i skupu ljubitelja Rusije na kom su cepane zastave EU i NATO!
Da je Radev proruski orijentisan potvrđuje i to što je prošle godine hteo da podnese ostavku na mesto komandanta vazduhoplovnih snaga Bugarske, kada su najavljene zajedničke vežbe bugarskog ratnog vazduhoplovstva sa NATO snagama, ali je ostao na toj funkciji na ličnu molbu bugarskog premijera Bojka Borisova.
Ostavku je podneo 27. septembra 2015. godine, a mediji su spekulisali da je takvu odluku doneo jer Borisov nije uslišio njegov zahtev da na teritoriji Bugarske ne lete NATO avioni.

Na našu primedbu da je teško poverovati u mogućnost da se Bugarska, Mađarska i Slovačka tek tako odreknu članstva u EU i NATO, on kaže da je "danas sve moguće, a naročito ono što se čini nemoguće".

- Mnogima je bilo teško da poveruju i da će Radev pobediti u Bugarskoj, pa evo ta pobeda se desila i ona je ubedljivija nego što je bilo ko očekivao. Ne zaboravite da je on pobedio sa porukom da će Rusiji ukinuti sankcije i da će preispitati članstvo u EU i NATO. To je čovek koji čak Rusiji priznaje pravo na aneksiju Krima... - objašnjava naš izvor iz Ambasade SAD.

Zvanično, niko od vladinih zvaničnika nije juče hteo da komentariše naša saznanja. Na drugoj strani, urednik portala "Novi standard" Željko Cvijanović kaže da nema ni govora o novoj podeli Evrope.

- Bregzit i pobeda Trampa pokazali su potpunu neodrživost današnje mutacije liberalnog kapitalizma i modela uređenja sveta koji iz njega proizilazi. Taj sistem je pao i u samom srcu svetske imperije... Pobeda proruskog kandidata u Bugarskoj svedoči to isto, ali na periferiji imperije... U očekivanju da isti proces snažno zadesi Nemačku i Francusku pre svih, nastavićemo da gledamo potpuno iracionalne i panične reakcije njihovih elita, kao što je protivljenje Trampu, čoveku čija je prva tačka programa u tome da unormali odnose SAD i Rusije - ocenjuje Cvijanović i dodaje da je važno da Srbija takve procese ne prespava, ali i da se ne zaleće, jer ovo što se događa samim tim što je za nas dobro, još nije i bezopasno.

Bumerang efekat

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ističe da poslednja dešavanja ukazuju na to da je Rusija povratila svoju snagu na svetskoj sceni, zbog čega zapadne čelnike hvata panika.

 

- Pobeda proruskog kandidata na predsedničkim izborima u Bugarskoj i njegova najava da će ukinuti sankcije Rusiji pokazale su snagu ruskih tendencija u Evropi. Bugarska ulaskom u EU nije profitirala i njeni građani su to nezadovoljstvo pokazali na ovim izborima. I u drugim evropskim državama imate mnoge nezadovoljne građane, što EU može da se vrati kao bumerang - zaključuje Milivojević.

Tagovi: