23.11.2016.

17:48

Foto:

Vesti

PREMIJER VUČIĆ ODLUČIO: Ako SNS izgubi na izborima za predsednika, PODNEĆU OSTAVKU!

Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će momentalno podneti ostavku ukoliko kandidat Srpske napredne stranke izgubi na predsedničkim izborima naredne godine!

Kako Informer saznaje, Vučić je najbližim saradnicima i prijateljima u više navrata rekao da mu ne pada na pamet da vlada u uslovima političke nategnutosti i svakodnevnih političkih i medijskih sukoba sa predsednikom države.

Nikolić: Imaju li jakog kandidata?

Sociolog Milan Nikolić smatra da Vučić nema razloga da povlači dramatične poteze, jer postoji mogućnost da predsednik i premijer iz različitih stranaka sarađuju.
- Iako bi pobeda opozicionog kandidata bila znak da se nešto menja, to ne mora da znači da je legitimitet Vlade poljuljan. Vučić sigurno ne bi izgubio izbore, ali možda u SNS osim njega nemaju dovoljno jakog kandidata... - zaključuje Nikolić.

- Neću da mrcvarim Srbiju! Od mene nećete gledati film o kohabitaciji - rekao je, kako saznajemo, Vučić na sastanku čelnika SNS krajem prošle nedelje.

On je naglasio da je to njegova konačna i neopoziva odluka i da u slučaju gubitka predsedničkih izbora niko i nipošto neće moći da ga odgovori od momentalne ostavke.

Spreman da ode

I zaista, predsednik Vlade je juče za hrvatski nedeljnik 'Globus' potvrdio ova saznanja Informera. U intervjuu koji će danas biti objavljen Vučić je takođe najavio neopozivu i momentalnu ostavku u slučaju gubitka predsedničkih izbora.

- Ako se dogodi da na izborima pobedi kandidat koga ne podržava SNS, nastaće stanje konfuzne kohabitacije u kome neću da učestvujem! Nikada neću pristati na mrcvarenje zemlje i vlast po svaku cenu. Ne pada mi na pamet da čuvam vlast posle izgubljenih izbora. Neću da budem u takozvanoj kohabitaciji sa predsednikom koji bi samo sedeo i sa strane napadao Vladu Srbije - rekao je premijer za 'Globus'.

- Onda oni znaju nešto što ni ja sam još ne znam...

Inače, kako saznajemo, Vučić je svojim saradnicima u stranci rekao i da bi se u slučaju gubitka predsedničkih izbora verovatno potpuno povukao iz politike!?!

Dostojanstveno
Vučić pokazuje da ne kalkuliše u politici i da mu je mnogo manje stalo do vlasti nego što tvrde njegovi politički protivnici
Vladimir Vuletić, sociolog

Šef Izvršnog odbora SNS Darko Glišić, upitan da prokomentariše naša saznanja i Vučićevu izjavu 'Globusu', kaže da je uveren da građani znaju ko ih vodi u pravom smeru i da će velika većina podržati Vučićevog kandidata. Ipak, dodaje da izborni poraz nije nemoguć.

- Ako se dogodi da pobedi opozicioni kandidat, Vučić bi odlukom o ostavci pokazao šta je sve spreman da učini za dobrobit Srbije. Nije mu važna ni premijerska pozicija koju je osvojio svojim imenom i radom, ako bi time bila ugrožena politička stabilnost u državi. Svestan je da kohabitacija nikada i nikome ništa dobro nije donela. Pa, molim vas, kad su Tadić i Koštunica kohabitirali, glavna vest u novinama bila je kad se jednom u dva meseca čuju telefonom. Vučić to neće dozvoliti sebi... - poručuje Glišić.

Legitimitet vlasti

Sociolog Vladimir Vuletić, na drugoj strani, ovakvu premijerovu odluku ocenjuje kao "dostojanstven i principijelan potez".

- Vučić pokazuje da ne kalkuliše u politici i da mu je mnogo manje stalo do vlasti nego što tvrde njegovi protivnici. Dokazuje i da mu je važno da Vlada ima nesporan legitimitet kako bi nastavio započete reforme. Iako se ovim povećavaju šanse kandidata koga će podržati SNS, izbori su potpuno neizvesni... - podvlači Vuletić.

Tagovi: