27.11.2016.

15:03

Foto:

Vesti

PROTEST VOJNOG SINDIKATA! Motivi politički, a ne socijalni?

Protest je počeo na platou ispred Ministarstva odbrane, a zatim su učesnici prošetali do Andrićevog venca i predali pismo upućeno predsedniku Republike u kojem su od njega zatražili da primeni svoja ustavna i zakonska ovlašćenja i "uzme u zaštitu pripadnike Vojske".

Predsednik Sindikata Novica Antić rekao je da Ministarstvo odbrane kao njihov poslodavac nije prihvatilo zahteve sindikata od prošle sedmice, koje smatra minimalnim.

Sindikat odbrane Srbije na drugoj strani, saopštio je da njihovi članovi nisu podržali današnji protest u organizaciji Vojnog sindikata Srbije, jer je, moguće, imao i političke, a ne samo sindikalne motive.

Osim toga, činjenica da vojska i policija izlaze na ulice Beograda da demonstriraju dovodi do uznemirenja građana i unosi nestabilnost, saopštio je taj sindikat.

Kako kažu, iako smatraju da ima zahteva Vojnog sindikata Srbije koji su opravdani, ne odobravaju način njihovog delovanja, pogotovo kada na ulicama Beograda "demonstriraju snage bezbednosti naše države".

"To sigurno ne doprinosi poboljšanju materijalnog položaja pripadnika vojske, a nisu isključeni ni politički motivi ovakvog okupljanja", stoji u saopštenju.

Navode i da, iako je Ministarstvo odbrane prihvatilo većinu zahteva Vojnog Sindikata Srbije, taj sindikat članstvo poziva čak i na ''ukidanje Ministarstva i Generalštaba''.

"To je nedopustivo i nanosi ogromnu štetu sistemu odbrane", smatraju u Sindikatu odbrane Srbije.

Dodaju da sindikati treba da se bave sindikalnim pitanjima, ali da im to ne daje pravo da se svojim istupima u javnosti pitaju "ko vodi izvršnu politiku u Srbiji, Vlada ili stranci čiji se nalozi bespogovorno izvršavaju i ako su u suprotnosti sa zakonima i interesima Srbije".

Takve izjave, navode, ulaze u domen unutrašnje i spoljne politike, a to ne postoji ni u jednom statutu bilo kog sindikata.

"Mišljenje Sindikata odbrane je da naši pripadnici ne podrže protest, jer se predstavnici Vojnog sindikata Srbije nisu udostojili ni da, makar formalno, ako ne direktno, zatraže podršku, ne samo od našeg, već i od ostalih sindikata koji deluju u sistemu Ministarstva odbrane i VS", navodi se u saopštenju.

Tagovi: