13.12.2016.

07:01

Foto:

Vesti

BRISEL: Srbija danas otvara dva poglavlja u pregovorima sa EU

Međuvladinoj konferenciji prisustvovaće ministarka Jadranka Joksimović, ali ne i premijer Aleksandar Vučić koji je sinoć, posle sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, odlučio da otputuje iz Brisela i ne prisustvuje Međuvladinoj konferenciji EU-Srbije.

To je premijerov odgovor na činjenicu da EU nije otklonila prepreke za otvaranje i poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU, odnosno nije postignut dogovor sa Hrvatskom da povuče svoju blokadu na to otvaranje.

Posle sastanka šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini, premijer Srbije je poručio da je imao težak i otvoren razgovor sa Mogerini, kojoj se zahvalio na prijemu i ličnoj korektnosti i poštovanju koje pokazuje prema Srbiji.

- Nisam krio nezadovoljstvo i razočaranje Srbije zbog ponašanja pojedinih zemalja članica, posebno Republike Hrvatske. Pošto sam odgovoran i moj posao je da se brinem o budućnosti Republike Srbije, a ne da se ponašam kako se ponašaju neki drugi u regionu - poručio je Vučić izlazeći iz zgrade Saveta EU.

Premijer Srbije je naveo da je danas u Briselu planirao mnogo sastanaka, bilateralnih razgovora i prisustvo na Međuvladinoj konferenciji, kao i predstavljanje akcionog plana sa Austrijom, ali da se izvinjava svojim sagovornicima što će morati da ih otkaže.

Premijer je ranije juče izjavio da mu je "dosta hrvatskog iživljavanja" i najavio da će se danas obratiti naciji.

Ovo nije prvi put da Zagreb blokira otvaranje poglavlja, isto se dogodilo sa 23 i 24, iako su evropski zvaničnici, Evropska komisija, a juče izričito i nemačka kancelarka Angela Merkel, ukazali da se bilateralna pitanja rešavaju bilateralno, a ne u okviru pregovaračkog procesa o pristupanju.

Vučić je novinarima u prolazu rekao da je sastanak s Mogerini bio veoma težak, i da je on izneo svoje mišljenje o ponašanju pojedinih zemalja u regionu, pre svega Hrvatske.

Na Međuvladinoj konferenciji, na kojoj je planirano otvaranje poglavlja 5 i 25, ostaje ministarka Jadranka Joksimović.

- Srpska delegacija, sa izuzetkom Jadranke Joksimović, koja mora da prisustvuje razgovorima o sprovođenju u delo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, vraća se u Beograd - rekao je sinoć Vučić u Briselu.

Tagovi: