13.12.2016.

08:43

Foto:

Vesti

PALMA: Hrvatska se pita u EU kao kućni savet u međunarodnoj politici!

- Centralno pitanje je dokle Evropska unija misli da indirektno preko neke svoje članice blokira pristup Srbije Evropskoj uniji. Sa druge strane se od Srbije traže dobrosusedski odnosi sa Kosovom, koje nije država, niti će to ikada biti, a da ne govorim o skandalu sa ustaškom tablom u Jasenovcu i vređanju Srba i Srbije u slučaju čokolada iz naše zemlje - kaže Palma.

Lider JS pita da li bi Evropska unija reagovala kada bi na ulazu u Aušvic Nemačka podigla tablu sa pozdravom Zig Hajl?

- Dokaz da Hrvatska ne vuče takve poteze samostalno je činjenica da poglavlje 26, koje se odnosi na kulturu i obrazovanje, nema nikakve veze sa primedbama Hrvatske, a zvaničan stav Evropske unije je da pitanja koje pokreće Hrvatska, države rešavaju bilateralno, a ne na nivou Unije - ukazuje Marković.

Jedinstvena Srbija je, ističe Palma, još kada je Hrvatska u migrantskoj krizi blokirala granicu sa Srbijom, istakla da Hrvatska tako nešto ne radi sama, već pod pokroviteljstvom Evropske unije.

- Na taj način Evropska unija pokazuje svoje pravo lice i naša adresa nije Zagreb, već Brisel, jer se Hrvatska u Evropskoj uniji pita kao kućni savet u međunarodnoj politici. Evropska unija ne treba da blokira Srbiju koja sve svoje obaveze izvršava i ponaša se najtolerantnije i odgovorno prema nacionalnim manjinama i migrantima i svojim komšijama, već treba da kažnjava one koje se ponašaju profašisticki i proustaški, a to je Hrvatska - zaključio je Marković.

Tagovi: