23.12.2016.

15:40

Foto:

Vesti

DEJANOVIĆ: Da se žene bolje upoznaju sa posledicama abortusa!

- Neotuđivo i elementarno pravo svake žene je da odluči o tome da li želi da zadrži trudnoću ili će je prekinuti i to nikada niko nije dovodio u pitanje - rekla je za Tanjug Ðukić Dejanović.

Činjenica je, nastavlja, da je u Srbiji ogroman broj abortusa, da se često dešavaju maloletničke trudnoće, da su znanja iz oblasti reproduktivnog zdravlja nedovoljna i da savetodavni rad izostaje čak i kod komisija koje formalno odlučuju o prekidu trudnoće.

- Važan je rad psihologa, ginekologa, sa ženom koja će doneti definitivnu odluku da li će prekinuti trudnoću. Taj rad mora biti na višem nivou, mora biti potpuniji i žena se mora upoznati sa svim posledicama eventualne odluke da prekine trudnoću, po zdravlje, po buduće potomstvo - naglasila je ministarka.

Ona je dodala da je važno da ljudi iz struke razgovaraju sa ženom o zdravstvenom aspektu samog čina abortusa, te da oni koji raspolažu pravim činjenicama mogu da pomognu ženi da donese valjanu odluku.

- Neće biti formiran savet kao posebno telo, već će se pojačati rad u savetovalistima koja već postoje i u koja ćemo uključiti eksperte drugih struka - rekla je ona.

Srbiji nedostaju znanja iz domena populacione politike, posebno iz reproduktivnog zdravlja i seksualnog obrazovanja, kaže Dejanović i dodaje da su razgovarali sa predstavnicima Ministarstva prosvete da već u predškolskom uzrastu deca uče o odnosima u porodici, koja je uloga mame, tate, o roditeljstvu, porodičnom stablu, da prave porodične albume.

- Kako dete odrasta nadovezaće se obrazovanje vezano za oblasti endokrinologije, seksualno vaspitanje i reproduktivno zdravlje - naglasila je Dejanović.

Ona kaže i da ne treba samo školski i predškolski sistem da budu odgovorni, već da se ovim temama moraju baviti institucije za javno zdravlje i porodica.

Tagovi: