02.01.2017.

21:21

Foto:

Vesti

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO, STIGLA PONUDA KOJA SE NE ODBIJA: Kinezi u Srbiji PRAVE RAKETU dometa 280 km!

Narodna Republika Kina ponudila je našoj državi da zajedno proizvodimo moćni raketni sistem WS-3A, čije rakete imaju domet od 70 do čak 280 kilometara, saznaje Informer u vrhu Vlade Srbije!

Kineski zvaničnici planiraju da osnuju kinesko-srpsku kompaniju koja bi razvijala to oružje i izvozila ga na treća tržišta, najpre u Aziju i Afriku. Osim toga, dodaju upućeni, Peking je izuzetno zainteresovan i da sa Srbijom proizvodi optiku za noćno osmatranje i antiterorističku opremu.

Public

Lider u regionu

Prema rečima naših sagovornika, na projektu bi trebalo zajedno da rade kineske firme i domaća namenska industrija, pre svega SDPR "Jugoimport" i Vazduhoplovni institut "Moma Stanojlović".

- Kina nam nudi tehnologiju, resurse i strateško partnerstvo. Ideja im je da u Srbiji prave raketni sistem WS-3A, sa dometom od 70 do čak 280 kilometara.

Ovo je šansa

 

Ovaj projekat je fenomenalna razvojna šansa za našu namensku industriju
Miroslav Lazanski, vojno-politički komentator

Kinezi žele da kod nas izrađuju i uređaje za noćno izviđanje i antiterorističku opremu, što je prilika i za druge srpske kompanije. Konkretniji razgovori s kineskim partnerima planirani su za početak 2017. godinu.

U svakom slučaju, ovo jeste ponuda koja se retko dobija i teško odbija! Posle vojno-tehničkog sporazuma sa Rusijom, angažman s Kinezima doveo bi Srbiju na sam vrh po vojnoj moći i tehnici u regionu, ali i Evropi - prenosi naš sagovornik.

Jutjub

I dok u Vladi Srbije nisu hteli da komentarišu naša saznanja, vojno-politički komentator Miroslav Lazanski smatra da bi ovaj projekat, ukoliko se zaista ostvari, bio fenomenalan za našu namensku industriju.

- Kineska vojna industrija je u neverovatnom zamahu. Pazite, tamo samo u jednoj fabrici čak 100.000 ljudi radi samo na raketama. Pa vi vidite koliki je to potencijal! Uostalom, koliko je Kina moćna dovoljno govori podatak da su proizveli svoju verziju ruskog sistema S-300, koji su Turci hteli da uzmu, ali su odustali u poslednji čas zbog pritiska Zapada. Bilo bi jako dobro da preuzmemo njihovu tehnologiju... - naglašava Lazanski.

Informer

mojugao

BOŽIDAR DELIĆ

GENERAL U PENZIJI

Daj Bože da se ostvari saradnja s Kinezima, koji su, uz Ruse i Amerikance, najveća vojna tehnološka sila. Mnogo toga od njih može da se nauči.

Ljuban Karan, potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penziji, ocenjuje da ovo jeste velika razvojna šansa.

- Ovo je prilika i da vojsku naoružamo inače veoma skupim raketnim sistemima. Ne treba sumnjati u kineske mogućnosti i dobre poslovne namere.

Pošto Kinezi uveliko lansiraju satelite i šalju čoveka u svemir, njima nije nikakav problem da proizvode moderne raketne sisteme...  Posle aranžmana s Rusijom, posao s Kinom bi samo učvrstio našu vojnu neutralnost - ističe Karan.

Izuzetna prilika

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, ističe da je ovo izuzetna prilika za Srbiju.

- Imamo tehničke i inženjerske kapacitete za proizvodnju ozbiljnog naoružanja. Naš budžet je ograničavajući faktor kad su u pitanju novi projekti. Samim tim, sinergija tehničkih i inženjerskih mogućnosti, sa jedne strane, i finansijsko tehnoloških, s druge, garantuje uspeh i plasman oružja na velika tržišta u svetu - zaključuje Dragaš.

Informer


Činjenice o sistemu WS-3A

* domet raketa 70-280 kilometara
* težina rakete 1.401 kilogram
* dužina rakete 7,15 metara
* težina bojeve glave 200 kilograma
* broj lansera 6

Informer

Glavne karakteristike WS-3A

* veliki domet raketa
* izuzetna preciznost
* brzo reagovanje
* velika bezbednost

Informer

DOSTA MU PROVOKACIJA, SI ĐINPING IZGUBIO STRPLJENJE: Kina šalje RATNE BRODOVE u američke vode?!

KINA GLOBALNA SILA Peking otvorio prvu vojnu bazu u svetu pored američke - u Džibutiju!

VOJNI PAKT RUSIJE I KINE: Putin potpisao zakon, na snagu stupio sporazum o borbi protiv terorizma!

Tagovi: