04.01.2017.

10:06

Foto:

Vesti

IVANIĆ: Hrvatska blokada Srbiji dodatno je pokvarila odnose u regionu, koji su ionako NAJGORI U POSLEDNJIH 10 GODINA!

 

On je u intervjuu Tanjugu rekao da i dalje smatra da je preko potrebno da se održi trojni susret, to jest sastanak predstavnika Beograda, Zagreba i Sarajeva:

- Mislim da je potrebno, u početku neformalno, da se tri strane sastanu i da se odnosi između BiH, Srbije i Hrvatske bar počnu relaksirati. 

- Odnosi kakvi su sada su najgori u poslednjih deset godina. Puno teških reči, puno isključivosti, malo spremnosti na dogovor, a ne vidi se pred nama da će doći do neke brze promene - kazao je Ivanić.

Uveren je da će sastanak između tri strane morati da se dogodi, jer to je preduslov stabilnog Balkana.

- Nisam imao pozitivnu reakciju na taj moj predlog i ne planiram više da insistiram, a uveren sam da će se to morati desiti pre ili kasnije - kazao je Ivanić.

Ističe da je jako važno i što se ušlo u fazu "opuštanja odnosa" između BiH i Srbije, kaže da je pozvao predsednika Srbije Tomislava Nikolića u posetu Sarajevu, nakon one otkazane posete od pre godinu dana i veruje da će do te posete doći. 

Tanjug

Na pitanje da li se slaže s bošnjačkim članom Predsedništva Bakirom Izetbegovićem da su odnosi u regionu dobri, ponavlja da ne misli tako, te dodaje da je teško reći da su dobri kada postoji retorika kakva je sada.

- Kako možete reći da su odnosi dobri kada je Sarajevo otkazalo posetu predsednika jedne države koja je posebno srpskom narodu značajna - upitao je Ivanić.

Kaže da je to neka vrsta "razmaženosti" političara koji misle da se u Sarajevu može raditi šta se hoće i - nikom ništa.

- Na odnosima treba raditi da bi bili dobri. Odnosi BiH i Srbije generalno su čvrsti, a postoji prvenstveno zategnutost predstavnika bošnjačkog naroda i političkih struktura u Beogradu. Još jedna stvar je i to što je premijer Srbije Aleksandar Vučić napadnut u Srebrenici a da za to niko nije odgovarao. Srbija je značajan partner Bosni i Bosna Srbiji. Srbija vodi politiku kojoj niko ne može da prigovori, politiku koja kaže mi volimo RS, draga nam je, ali nećemo učiniti ništa što može narušiti integritet BiH - dodao je.

Ivanić smatra da neke značajne iskorake treba napraviti u Sarajevu, a veruje da će početak toga biti poseta predsednika Srbije.

Reuters

Na pitanje da li trenutno zategnuti odnosi između Beograda i Zagreba mogu da utiču na stanje u BiH tvrdi da su dobri odnosi Srbije i Hrvatske bitan uslov za mir i stabilnost u Bosni, jer, kako objašnjava, čim su ti odnosi dobri opuštenija je atmosfera. 

Komentarišući odluku Hrvatske da blokira otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije EU, Ivanić je rekao da ga ona čudi posebno jer su i oni, podsetio je, imali sličnih problema sa Slovenijom na svom evropskom putu.

Zagreb zna šta to znači i zbog toga bi, smatra on, trebalo da ima razumevanja. Nije dobro što je Hrvatska to uradila, kaže Ivanić i veruje da od toga ona ne može imati nikakve koristi jer kako kaže, blokade neće unaprediti već unazaditi autoritet tih koji to rade.

- Blokada je više negativan stav prema kandidatu, a kad vam je to još i komšija onda to dobija pet puta veću težinu - upozorava Ivanić.

Tagovi: