04.01.2017.

16:27

Foto:

Vesti

DRECUN: Na potezu Priština i Brisel, u suprotnom sami formiramo ZSO!

Drecun kaže da je nedavno došlo do nepotrebnog usložnjavanja političke situacije na KIM zbog delovanja pojedinih srpskih predstavnika, te da je situacija razrešena na racionalan i politički opravdan način.

On dodaje da se u narednom periodu očekuje da srpski predstavnici u privremenim institucijama budu jedinstveni, navodeći da se moraju zaštititi interesi srpskog naroda od pokušaja Albanaca da nametnu jednostrana rešenja koja bi bila štetna po njih.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na KIM, Drecun kaže da je za sednicu odbora tražio od nadležnih službi da pripreme informaciju o tome posebno imajući u vidu delovanje radikalnih islamista i grupisanje džihadista iz Islamske države na područjima Balkana sa kojih su otišli da se bore.

- Mora se razmotriti kolika je realna opasnost po srpski narod na KIM, kao i stepen njihove eventualne ugroženosti i da kao odbor imamo kompletnu situaciju - rekao je Drecun.

On kaže da je neprihvatljivo da se u nedogled odlaže ono što je ključni element, temelj Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), dodajući da Priština godinama nalazi razne izgovore da do toga ne dođe.

- Ako Priština ne želi da formira ZSO želimo da se proces normalizacije odnosa sačuva i nastavi. Predstavnici srpskog naroda će u skladu sa Briselskim sporazumom biti prinuđeni da je formiraju, jer je vide kao jedini sistemski mahanizam za opstanak i ekonomski prosperitet - rekao je Drecun.

Kako je dodao, bez ZSO srpski narod nema neku održivu, izglednu budućnost na KIM.

- Sada je na potezu Priština, ali svakako i Brisel, da se stvore uslovi i da se onako kako je dogovoreno formira ZSO, u suprotnom nema druge nego da srpski narod odnosno njegovi predstavnici to urade - ponovio je Drecun i objasnio da je mehanizam za to definisan Briselskim dogovorom.

U praksi bi to izgledalo tako što bi predstavnici deset opština koji će činiti ZSO i moguće još neki ugledni pojedinci kao delegati formirati skupštinu, a ona će izabrati druge organe i doneće se statut kojim će se definisati nadležnosti i ZSO će početi da funkcioniše, objasnio je on.

Podsetio je da je takozvana vlada u Prištini trebalo da donese obavezujuću uredbu kojom bi se u pravni poredak na KIM otvorilo mesto za ZSO.

- Oni to nisu uradili i više nema vremena za čekanje, jer u protivnom bi se potpuno obesmislio proces normalizacije odnosa, a Priština izgleda to i želi - ocenio je Drecun.

Na pitanje da li očekuje neku vrstu opstrukcije na sednici Odbora, imajući u vidu dosadašnju atmosferu u skupštini, Drecun kaže da Odbor za KIM ima poseban značaj i da ne sme da bude nikakva pozornica za političko-partijska nadgornjavanja.

Sednica odbora, dodaje Drecun, treba da bude mesto odakle će se poslati snažne i jedinstvene poruke srpskom narodu uprkos tome što postoje razlike u političkim stavovima u Skupštini Srbije kada je reč o rešavanju problema Kosmeta.

Podsetivši da su pojedini predstavnici opozicije na prethodnoj sednici Odbora prisutne predstavnike srpskog naroda nazivali "Tačijevim Srbima", Drecun je istakao da je to neprihvatljivo i da će javnost ukoliko neko pokuša da stvara nepotrebne tenzije prosuditi o tome koliko je nekom stalo da se zaštite interesi Srbije i srpskog naroda na KIM.

Tagovi: