10.01.2017.

23:30

Foto:

Vesti

STIŽU MIGOVI, VALJA IH SPREMNO DOČEKATI: Vojska Srbije ubrzala obuku pilota za nove avione!

Poznavaoci situacije u Ratnom vazduhoplovstvu upravo kvalitet letačkog kadra naglašavaju kao najkrupniju prepreku za korišćenje ruskih letelica. Obuka za pilotiranje na lovačkim avionima već godinama je simbolična, a većina vojnih pilota broji poslednje godine letačkog staža.

NATO U PANICI! Putin i Lukašenko naoružavaju Srbiju za BALKANSKI RAT?!

U Ministarstvu odbrane kažu da su urađene sve studije prijema i načina upotrebe novih letelica. One, između ostalog, podrazumevaju i obuku i usavršavanje letačkog i tehničkog osoblja.

- U ovim dokumentima precizirane su sve potrebe vezane za pojačanje ratne avijacije, uključujući i ljudske resurse. Prema predviđenoj dinamici, ovi avioni će biti u letnom stanju tek krajem ove ili početkom sledeće godine. Do tada će uz pomoć ruskih partnera biti završeno obučavanje pilota i mehaničara, ali i okončana ugradnja svih potrebnih uređaja i opreme u letelice.

informer.rs

Većina pilota borbene avijacije koji su trenutno u stroju Vojske Srbije odavno je premašila optimum godina starosti za letenje na avionima nadzvučne avijacije.

(FOTO) NEK SE NATO PLAŠI SRPSKIH HEROJA: Novi MIG-ovi nosiće na krilima slike pilota stradalih u borbama 1999. godine?!

Najveći broj je u obuci savladao "supergaleb G4" i zadržao se na tom nivou. Da bi kadar bio spreman za dolazak "migova", prema rečima predsednika udruženja nadzvučnih pilota Boriše Mandića, potrebna je "preobuka" letača po ubraznoj proceduri.

- Poslednja generacija pilota za "mig 29" odškolovana je 1998. godine. Od tada do danas tek poneko je prošao kompletnu obuku za lovačku avijaciju. Ovaj proces u redovnim uslovima traje između tri i šest godina, ali mi nemamo toliko vremena. Pravilo je da jedan lovački avion podrazumeva između tri i pet pilota spremnih da u svakom trenutku na njemu polete. To znači da imamo najviše dve godine da obučimo mlade vazduhoplovce da lete na "migovima 29" - kaže Mandić.

informer.rs

Ubrzano školovanje pilota je moguće obukom "trčećim korakom" na avionima "utva" i "lasta", "supergaleb G4" i "orao". Time će letački tim biti osposobljeni da po prijemu novih letelica počnu završno usavršavanje za letenje na "migovima 29". Isto važi i za tehničko osoblje, kao i za službe logistike.

OTKRIVAMO, VOJSKA DOBIJA JOŠ 12 MIGOVA: Srbija postaje balkanska oružana sila!

Da bi svoje zadatke vojni vazduhoplovci obavljali onako kako treba, smatra Mandić, potrebno je unaprediti njihov materijalni položaj. Piloti skromno zarađuju, a većina njih nema adkvatno rešeno stambeno pitanje. 

Public



NOVI HANGARI

Stajanke na aerodromima "Batajnica" i "Kraljevo" dobiće nove pokrivke i hangare, ispod kojih će "spavati" novi avioni i helikopteri. Dom 204. vazduhoplovne brigade, na batajničkom aerodromu, dobio je pre godinu dana novi hangar, kojim je otklonjena šteta načinjena u NATO bombardovanju 1999.

- Nije dobro da avioni stoje pod otvorenim nebom. Zato će biti izgrađene lake pokrivke za smeštaj aviona i helikoptera koji će uskoro stići u našu vojsku - navode u Ministarstvu odbrane.

Tagovi: