03.02.2017.

19:39

Foto:

Vesti

BELOSVETSKA BANDA! HAG: Srbi umiru od raka, ali to je u redu!

Istražitelji u Sheveningenu su, naime, na zahtev Radovana Karadžića sproveli analizu medicinskih uslova u kojima se nalaze pritvorenici i saopštili da nema dokaza o povećanom broju malignih oboljenja.

Srbi koji su u Hagu umrli od raka

* Đorđe Đukić - preminuo 1996. na VMA od raka pluća mesec dana pošto je pušten iz Haga
* Momir Talić - preminuo od raka pluća 2003, pošto je pušten iz Haga zbog lošeg zdravlja
* Miroslav Deronjić - umro od raka u švedskoj bolnici 2007. godine
* Mile Mrkšić - preminuo 2015. od raka pluća tokom izdržavanja kazne u Portugaliji
* Drago Nikolić - pušten da umre od raka oktobra 2015.
* Goran Hadžić - pušten da umre zbog tumora na mozgu 2016.

Informerovi sagovornici, međutim, ističu da haške tvrdnje nikako ne odgovaraju istini jer su od 1996. godine do danas šestorica Srba u Hagu umrla upravo od raka, a njih trojica samo tokom 2015. i 2016. godine.

Bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin, koji je odslužio osam godina kazne u Hagu, kaže da su uslovi u tamošnjem pritvoru katastrofalni.

- Prvo, pritvorenici koji nemaju pare osuđeni su na jako lošu hranu, od koje sigurno ne mogu da budu zdravi. Osim toga, pritisak je ogroman. Pretnje kojima ih zasipa tužilaštvo, lažna svedočenja i svedoci izazivaju ogroman stres. Znam to iz ličnog iskustva! Mene su takve stvari dovodile do ludila! Slušam zaštićenog svedoka, znam ko je i znam da laže, a ruke su mi vezane. Ne može svako sa tim da se nosi. Tolika psihička tortura mora da se odrazi na zdravlje - ističe Šljivančanin.

Poznati haški advokat Toma Fila takođe smatra da je broj umrlih od raka u Hagu alarmantan.

- Tamo samo Srbi obolevaju od raka! Ceo sistem antisrpskog suda je tako osmišljen da se dokaže kako su samo Srbi krivi za rat u bivšoj Jugoslaviji. Zbog toga je pritisak na pritvorenike ogroman. Preživljavaju pravu psihičku torturu i ogroman stres. Kad se tome dodaju i izuzetno loša hrana i neadekvatna zdravstvena zaštita, teške bolesti poput raka su neminovne... - zaključuje Fila.

Tagovi: