07.02.2017.

20:04

Foto:

Vesti

USTAŠKO LUDILO, HRVATSKA REHABILITUJE JOŠ JEDNOG ZLOČINCA: Pavelićevog ideologa proglašavaju herojem!

Neoustaški režim u Zagrebu, šest meseci pošto je rehabilitovao ustaškog kardinala Alojzija Stepinca, planira da ukine presudu i ratnom predsedniku Matice hrvatske Filipu Lukasu, glavnom ideologu Ante Pavelića, kome je pisao javne govore!

Zahtev za rehabilitaciju predat je Županijskom sudu u Zagrebu, koji je 22. jula 2016. godine u potpunosti ukinuo presudu Stepincu, kojom je osuđen na 16 godina robije zbog nasilnog pokatoličavanja Srba i podrške NDH.

 

Da skandal bude veći, zagrebački mediji tvrde da je samo uvod u rehabilitaciju mnogih ustaških političara, poput Slavka Kvaternika, koji je direktno odgovoran za holokaust u NDH!?!

Negiranje zločina

Prema pisanju hrvatskih medija, reviziju Lukasove presude kojom je pre 72 godine osuđen na steljanje inicirao je vinkovački ogranak Matice hrvatske, kome se pridružilo i udruženje "U ime porodice".

Public

- Lukas je veliko, a malo poznato ime i želimo da javnost sazna za njega. Ovu presudu neće biti teško pobiti jer je osuđen na smrt isključivo zbog svojih stavova, dok je sama presuda pogrešno utemeljena na zakonu koji nije prekršio - ističe hrvatski advokat Krešimir Planinić.

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća i srpski zastupnik u Saboru, kaže da zahtev za rehabilitaciju Filipa Lukasa izaziva veliku zabrinutost.

Činjenice

* Okružni narodni sud u Zagrebu osudio je 21. decembra 1945. Filipa Lukasa u odsustvu na smrtnu kaznu
* Kao glavni argument citiran je izveštaj sa zasedanja Matice hrvatske iz 1941. godine, prema kom je Lukas izrekao nekoliko hvalospeva na račun ustaškog pokreta i NDH
* Lukas je, kako stoji u prvoj tački presude, doslovce izjavio: Hrvatski narod u borbi za nezavisnost prineo je beskrajne žrtve. Međutim, najveći i odlučni završni uspeh treba pripisati poglavniku dr Anti Paveliću. Matica može biti ponosna, za vreme nasilnog vladanja srpske vlasti vršila je muževno dužnost i izgrađivala hrvatsku kulturnu samobitnost.
* Ovaj govor Lukas je završio poklikom: Neka Bog ispuni poglavnikove i naše želje i neka živi ostvaritelj nove Hrvatske dr Ante Pavelić!

 

- Posebno što se sve to dešava u kontekstu negiranja zločina počinjenog u vreme NDH, koju je Lukas aktivno podržavao. Njegova rehabilitacija, kao i rehabilitacije pozdrava "Za dom spremni" u Jasenovcu, kod pripadnika žrtava, dakle Srba, izaziva ozbiljnu i duboku zabrinutost - podvlači Pupovac.

 

General u penziji Božidar Delić uveren je da će ova inicijativa svakako proći u hrvatskom sudu.

Public

- Ne postoje snage u Hrvatskoj koje bi se suprotstavile ovom skandaloznom potezu. Ovo je samo još jedan čvrst dokaz da ustaška ideologija u Hrvatskoj i danas živi gotovo istim intenzitetom i jačinom kao i za vreme Drugog svetskog rata. To je porazno - naglašava Delić.

Veličanje ustaštva

Milorad Vučelić, glavni urednik nedeljnika "Pečat", kaže da Zagreb uveliko prevazilazi sve mere u veličanju ustaštva.

- Hrvatskim vlastima i hrvatskom Saboru bilo bi najbolje da donesu rezoluciju o svetloj ulozi NDH u istoriji i temelju njihove države i "domovinskog rata"! Pa neka tu rezoluciju potom podnesu Evropskom parlamentu. Ne treba da se zadovoljavaju parcijalnim potezima - sarkastično zaključuje Vučelić.
 

Tagovi: