07.02.2017.

23:26

Foto:

Vesti

ŠPIGL NASTAVIO ANTI-TRAMP KAMPANJU: Posle odsecanja glave Kipu slobode, predsednika SAD porede sa NERONOM!

U tekstu se navodi da se bliži situacija kada će morati da se donesu odluke, pa čak i ako moraju biti bolne.

- Nemačka mora ustati protiv 45-og predsednika SAD i njegove vlade. To je već dovoljno teško iz dva razloga: Zato što smo od Amerikanaca originalno i dobili liberalnu demokratiju; i zato što nije jasno kako će brutalni i kolerični čovek na drugoj strani reagovati na naš diplomatski pritisak- piše "Špigl", prenosi Indeks.hr.

Činjenica da naša opozicija američkoj vladi može uspeti samo ako se preduzme zajedno s azijskim i afričkim partnerima - i, bez sumnje, s našim partnerima u Evropi, s Europskom unijom, ne čini situaciju ništa lakšom, ocenjuje list.

(FOTO) ŠOKANTNO! NEMAČKI ŠPIGL UVREDIO PREDSEDNIKA SAD: Na naslovnoj strani TRAMP ODSEKAO GLAVU Kipu slobode!

Kako se navodi, dosad je Nemačka videla svoju lidersku ulogu kao nešto što je na sve načine suprotstavljeno drugim evropskim zemljama - bilo Šojbleova politika štednje ili migracijska politika Merkelove, sve se događalo bez mnogo koordinacije i sa znatnom silom.

Reuters

- Stoga je donekle ironično da će Nemačka, politički i ekonomski dominantna zemlja u Evropi, sada morati ispuniti mnoge od pukotina stvorenih američkim povlačenjem iz starog svetskog poretka, onog na koji se bivši nemački ministar spoljnih poslova osvrnuo kao na "Pax Americana". U isto vreme, Nemačka mora izgraditi savez protiv Donalda Trumpa, jer on se u suprotnom neće formirati. Međutim, on je apsolutno nužan- ističe nemački nedeljnik.

(FOTO) ODSEKAO GLAVU KIPU SLOBODE: Nemački Špigl na meti kritika zbog Trampove karikature!

Uz konstataciju da je bolno napisati tu rečenicu, "Špigl" navodi da je predsednik SAD patološki lažov, rasista, da pokušava izvesti puč s vrha - želi uspostaviti iliberalnu demokratiju, želi potkopati ravnotežu moći. 

- Otpustio je državnu tužiteljku koja je imala drukčije mišljenje od njegovog i optužio je za "izdaju". Ovo je vokabular kakav je koristio Neron, car i razarač Rima. To je način na koji tirani razmišljaju- ocenjuje nedeljnik.

Reuters



Tramp i njegov potpirivač vatre Stiven Beon diskriminišu određene ljude dekretom, ali ne iz onih zemalja u kojima Trump posluje. 

OPRAVDANJE UREDNIKA ŠPIGLA ZBOG ŠOKANTE NASLOVNICE: To je odgovor na pretnju demokratiji!

Prezir predsednika SAD i njegovog najvažnijeg savetnika prema nauci i obrazovanju tako je eklatantan da je to gotovo teško napisati. 

Ali njihov prezir prema klimatskim i ekološkim politikama mora se navesti, jer bi u sledeće četiri ili osam godina mogao postati ozbiljna prijetnja, navedeno je u tekstu.

Među stvarima koje se navode kao stvarni napredak za vreme 20. stoljeća su multilateralnost i slobodna trgovina. Svet je postao toliko kompleksan da nijedna zemlja ne može rešiti velike probleme sama - to je ono što smo prepoznali. Organizacije kao što su UN, STO, NATO i EU i druge - sve su stvorene s tim razlogom. 

Reuters

- Nijedna od ovih organizacija nije savršena, ali one su to što imamo - i trebamo ih. Benon ih sada želi izbrisati, a Tramp ili izvršava Bannonove namere ili ih deli-navodi "Špigl".

Sve to ne znači eskalaciju niti da se mora napustiti kontakt s Amerikom i sve radne grupe između vlada.

-  Ono što to znači, međutim, jeste da Evropa mora postati snažnija i početi planirati svoju ekonomsku i političku obranu. Protiv opasnog predsednika Amerike- zaključuje "Špigl".

Tagovi: