09.02.2017.

13:55

Foto:

Vesti

SUD ODLOŽIO DONOŠENJE ODLUKE O IZRUČENJU HARADINAJA, novo ročište 2. marta!

 

Kako je navedeno u obrazloženju, odluka će biti doneta na ročištu 2. marta.

Pojedini šiptarski mediji podmentnuli su nekoliko minuta ranije informaciju da je zločinac Haradinaj oslobođen.

Presedavajući sudija na početku ročišta pitao je Haradinaja da li je saglasan da bude izručen Srbiji na osnovu podnetog zahteva Srbije, Haradinaj se izjasnio da se protivi izručenju, jer prema njegovim rečima slučaj je potpuno politički.

Haradinajev advokat Rejčel Lindon je rekla da nema razloga za vođenje postupka u Francuskoj i da su zahtevi Srbije za izručenje potpuno neosnovani. Lindon smatra da je apsurdno ovoliko dugo zadržavanje Haradinaja u Francuskoj.

Haradinaj je u sudnicu stigao u pratnji supruge Anite i kao nekih funkcionera partije Alijansa za budućnost Kosova.

Sa Haradinajem u sudnicu je došao i njegov advokat Arijan Koci, koji je, kako prenosi Indeks onlajn, pred početak rasprave izrazio uverenje da će zahtev Srbije biti odbačen, te da će Haradinaj uskoro moći da se vrati na Kosovo.

printscreen

Haradinaj, koji je lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po srpskoj poternici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje.

On je nedelju dana kasnije pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a nedavno je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Tagovi: