11.02.2017.

16:47

Foto:

Vesti

MINISTAR ĐORĐEVIĆ U MOSKVI: Bez sankcija Rusiji, EU i vojna neutralnost ciljevi!

Ðorđević se danas sastao sa Valerijem Anatoljevičem Semerikovim, vršiocem dužnosti generalnog sekretara Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje sa tom organizacijom. 

Ðorđević je posebno zahvalio na pomoći koju članice ODKB bezrezervno pružaju Srbiji u njenoj borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta na prostoru Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. 

Ministar je naglasio da Srbija nastavlja da razvija i unapređuje saradnju sa ODKB, kao i bilateralne partnerske odnose sa članicama ODKB, a pre svega tradicionalno dobre i prijateljske odnose sa Rusijom, Belorusijom i Jermenijom. 

- Nadamo se da će u narednom periodu, pored razvijenih odnosa u oblasti odbrane, doći do unapređenja i ekonomskih odnosa sa ovim partnerima, pošto nastojimo da stvorimo što povoljnije uslove za ekonomski progres i privlačenje stranih investitora - istakao je Ðorđević.

Ministar odbrane je potvrdio nameru za učešće na aktivnostima ODKB od zajedničkog interesa.

Semerikov je podvukao značaj proširenja saradnje u oblasti borbe protiv terorizma i borbe protiv trgovine narkoticima. 

mod.gov.rs


On je uputio poziv da Republika Srbija kao posmatrač učestvuje u zajedničkim vežbama u 2017. godini.

Sagovornici su se složili da je potrebno proširiti nivoe i oblasti saradnje u skladu sa aktuelnim pitanjima globalne i regionalne bezbednosti, kao i da će predstavnici dve strane učestvovati na više planiranih aktivnosti u ovoj godini.

U nastavku posete Moskvi Ðorđević se susreo sa zamenikom ministra odbrane Aleksandrom Vasiljevičem Fominom, kao i sa direktorom Federalne službe za vojnotehničku saradnju Dmitrijem Jevgenjevičem Šugajevim, sa kojima je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti odbrane. 

Ðorđević i Fomin analizirali su rezultate bilateralne vojne saradnje u 2016. godini i razgovarali o novim oblastima saradnje između oružanih snaga Srbije i RF u narednom periodu. 

Posebna pažnja je posvećena razvoju srpsko-ruskih odnosa u oblasti vojno-tehničke saradnje i isporuci naoružanja i vojne opreme.

Ðorđević i Fomin razmenili su mišljenja i o brojnim aktuelnim pitanjima globalne i regionalne bezbednosti.

Tagovi: