22.02.2017.

15:06

Foto:

Vesti

VUČIĆ, NIKOLIĆ, DODIK I IVANIĆ: Srbija će dati podršku Republici Srpskoj jer smo nerazdvojni narod!

Tomislav Nikolić kaže da Republika Srpska i Srbi nisu učinili ništa da pokvare odnose u BiH.

- Danas smo se sastali ne prvi ni poslednji put i češće ćemo da se sastajemo. Dočekali smo da jedan član Predsedništva BiH pokrene pitanje za koje je bitno šta mu je cilj i šta time poručuje. Veoma je neizvesano kako će se razvijati odnosi u BiH i kakve odnose očekuju sa Srbijom - kaže Nikolić.

Dodaje da će Srbija stajati uz Srbe u BiH.

- Mi smo isti narod i daćemo podršku Republici Srpskoj i svemu što se radi po Ustavu i zakonu - poručuje Nikolić.

Dodik: Bakir je ugasio svetlo kada je reč o BiH!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je inicijativa o reviziji odluke po tužbi BiH protiv Srbije za genocid akt mržnje Bošnjaka muslimana u Sarajevu prema Srbima i poručio da je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović time "ugasio svetlo" Bosni i Hercegovini.

Dodik je rekao da iza inicijative za reviziju zapravo leži želja da se ukine Republika Srpska.

- Žele da vrte priču na to da su Srbi u BiH počinili genocid, koji se nije ni desio. Nezadovoljni ranijim presudama, spremni su da svojataju BiH i da kažu da nismo tamo prisutni u organima. Izetbegović je ovim zatvorio vrata BiH i njenoj perspektivi, i ugasio je svetlo kada je reč o BiH - rekao je Dodik.

Vučić: Kao i obično, ne očekujem reagovanje međunarodne zajednice

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da od međunarodne zajednice ne očekuje ni sada da reaguje na pokretanje inicijative o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, niti da kaže ko je krivac za izazvanu situaciju u regionu.

- Kao i obično, ne očekujem ništa - poručio je Vučić.

On je dodao da je za Srbiju najvažnije da su predsednik Srbije i on "bezbroj" puta insistirali da se sve nesuglasice ostave po strani i da se stvarno razgovara sa Bošnjacima.

- Ali, kada napadnete šefa jedne države, brutalno, fizički, a da vam odgovor bude da žrtva iz Aušvica ne može da bude odgovorna za napad na svog zlotvora... Ja nisam nikada nikoga ni mučio, niti sam bio u Aušvicu, bilo kojem Aušvicu, niti bilo šta uradio da bi imao pravo bilo ko da nas napada - rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija za sve to vreme ćutala, kao i da danas takođe ne traži ništa.

- Samo nemojte dodatno da nas vređate i ponižavate - poručio je Vučić.

Predsednik RS je ocenio da je inicijativom o reviziji kraj procesa pomirenja u Bosni i Hercegovini.

- Ovo govori da su propali napori međunarodne zajednice da se postigne pomirenje, koje je ovim ugašeno, jer ako neko misli da u ime svih nas moze da odlučuje, onda poverenje ne može da se gradi na taj način - rekao je Dodik.

Kako je rekao, iako inicijativom nastoje da sruše poziciju Srba u BiH, srpske političke snage u tom zemlji su jedinstvene.

- Imaćemo sednicu parlamenta u ponedeljak, i donećemo logične zaključke - najavio je Dodik.

On je konstatovoa da inicijativa jeste formalno uperena protiv Srbije, ali da je to zapravo atak na sve Srbe u svetu.

Dodik je dodao da je uveren da će Međunarodni sud pravde odbiti inicijativu o reviziji presude, ali i da ostaje primaran problem, da neko (Izetbegović) želi da odlučuje u ime drugih u BiH.

- A to ne može - poručio je Dodik.

Ivanić: Izetbegović ruši BiH!

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da odlukom o podnošenju zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije bošnjački član Predsedništva BiH ruši BiH i da je krajnje vreme da se međunarodna zajednica i garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma oglase.

- Krajnje je vreme da garanti Dejtona jasno kažu da se ovim ruše institucije BiH i da ih ne ruše Srbi već Bošnjaci i ako takvog stava ne bude medjunarodna zajednica samo produbljuje krizu - rekao je Ivanić posle razgovora sa predsednikom i premijerom Srbije u Beogradu.

Dodik: Bakir Izetbegović nije BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Bakir Izetbegović ne predstavlja Bosnu i Hercegovinu, već je deo institucije u kojoj se nalaze i Srbi i Hrvati i da se ne mogu donositi jednostrane odluke.

- Iza ovog što radi Bakir Izetbetović je samo pet kantona i ništa više - rekao je Dodik na konferenciji za novinare posle sastanka sa srpskim rukovodstvom.

On je naveo da se, kad je reč o reviziji tužbe za genocid protiv Srbije, reč o razuzdanom nacionalizmu Bošnjaka i muslimana u BiH, o želji da se nametnu kao jedini i jedinstveni narod u BiH, "kao da je ta zemlja samo njihova".

- Njima pripada samo pet kantona, pet Hrvatima, ne mogu da budu u BiH na način kako to oni hoće - rekao je Dodik, ali je istakao da je revizija zapravo prilika i da se "raščisti" i sa stranim sudijama i tužilaštvom, te sa "nasiljem" visokog predstavnika.

On je naveo da BiH ne funkcionise tako kako je zamišljena, te da je ova situacija dobra jer će mnogi konačno shvatiti da BiH nije Bakir Izetbegović niti Bošnajci i muslimani.

- I neki beogradski krugovi bi trebalo da nauče da je to tako, da Bakir ne predstavlja BiH već institucije u kojima su i Srbi i Hrvati i da je njihov zajendički stav zapravo stav BiH - rekao je Dodik.

Ivanić je rekao da ga ne brine revizija koja je potpuno pravno neutemljena već to što je taj potez razgolitio odnose u BiH, i dodao da Bakir Izetbegović odlukom da podnese zahtev za reviziju presude ruši BiH.

Ivanić je rekao da će predstavnici srpskog naroda u BiH nastaviti dnevnu komunikaciju sa Beogradom i zajednički povlačiti poteze i da je "argumentacija na srpskoj strani". 

- Nastavićemo da pratimo situaciju. Imamo nameru da koristimo institucije u našem interesu i radićemo ono što mislimo da je korisno a to će se videti narednih dana - dodao je.

Vučić: Odnosi BiH i SRB vraćeni 25 godina unazad!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da su odnosi sa BiH, zbog tužbe Bakira Izetbegovića, vraćeni 25 godina unazad i naglasio da je posao Srbije da sačuva mir i stabilnost u regionu, ali i odgovori na tužbu i pobedi po tom pitanju.

Vučić je istakao da Srbija ni na koji način nije doprinela podnošenju revizije tužbe BiH za genocid i izrazio uverenje da tužba neće uroditi plodom.

Prema njegovim rečima, odnosi dve zemlje su vraćeni 22 godine unazad, na doba potpisivanja Dejtonskog sporazuma:

- Očigledno je da neki ljudi žive u prošlosti i od nje pokušavaju da žive - primetio je srpski premijer.

Srbiju, kaže, najviše brine upravo ta činjenica.

- I ovo malo poverenja koje smo uspeli da izgradimo kroz sastanke, jasno je da toga nema, jer ako želite da podignete tužbu portiv susedne zemlje i znate da ne možete da je dobijete, onda to pokazuje koliko su duboki i temeljni naši problemi - poručuje Vučić. Dodaje da je posao Srbije da sačuva mir i stabilnost.

Nemamo pravo, istakao je, da dozvolimo ponižavanje Srbije.

- Cilj u odnosima sa BiH je očuvanje mira i stabilnosti - kaže premijer.

Ivanić je već uputio pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu, kojim je osporio bilo čije pravo da u ime BiH podnosi aplikacije, jer o tome ne postoji odluka institucija BiH, a predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić pozvao je sve strane u BiH na smirivanje tenzija. 

Tagovi: