06.03.2017.

20:40

Foto:

Vesti

MOGERINI UPOZORAVA: Balkan može da postane šahovska tabla za igre velikih sila!

Mogerini je, na konferenciji za novinare u Briselu posle sastanka ministara spoljnih poslova država članica EU, rekla da je ministre obavestila o sastancima i razgovorima koje je imala tokom prošlonedeljne posete Zapadnom Balkanu, i da su oni nedvosmisleno podržali poruke koje je ona u regionu prenela. 

- Na Zapadnom Balkanu sam za tih nekoliko dana videla mnogo više nego ikada ranije. Taj region je izložen višeslojnim izazovima i tenzijama - rekla je ona odgovarajući na pitanje novinara da li je EU zabrinuta u vezi sa uticajem Rusije na Zapadnom Balkanu. 

Mogerini je navela da unutrašnja, domaća politička dinamika stvara tenzije u nekim zemljama regiona, ali da je tu i regionalna dinamika, sa međuetničkim tenzijama između zemalja što je, upozorila je, "izuzetno opasno jer može da vrati region par godina unazad, pri čemu mir nikada ne treba shvatiti kao gotovu činjenicu". 

- Ali, videla sam i da je taj region izložen globalnim tenzijama. Balkan lako može da postane jedna od šahovskih tabli za zakulisne igre velikih sila. Zabrinuti smo, naročito jer se ovo dešava posle veoma dobre godine za Zapadni Balkan što se tiče evropskih integracija, što je bio rezultat napora kako Brisela tako i zemalja regiona - rekla je Mogerini.

Tagovi: