05.05.2017.

11:13

Foto:

Vesti

JAVIO SE ČANAK: Zatvoriti Srpsko-ruski centar u Nišu

 

LSV smatra da ukidanje humanitarnog centa u Nišu nije samo pitanje ispravnog razumevanja međunarodnih i regionalnih okolnosti, već i očuvanja mira i stabilnosti u Srbiji, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik stranke Nenad Čanak.

LSV je, takođe, pozvala predstavnike vlasti da javnosti daju precizne odgovore o pravoj funkciji i ulozi ove, kako navodi, misteriozne ustanove. 

Ta stranka navodi da su se u javnosti do sada mogle čuti različite analize i interpretacije od toga da je reč o obaveštajnom centru druge države na našoj teritoriji, do toga da je reč o kamufliranoj ruskoj vojnoj bazi. 

"Kako bi se u domaćoj i međunarodnoj javnosti sprečile dalje spekulacije, koje mogu veoma da naštete geopolitičkom položaju Srbije, pozivamo vlast da otkaže dalje gostoprimstvo tzv. Humanitarnom centru u Nišu", navela je LSV.

Ta stranka smatra da će se posle krupnih političkih promena koje će se narednih nedelja desiti u Makedoniji, kao i punopravnim članstvom Crne Gore u NATO-u, pitanje ukidanja ruskog obaveštajnog punkta u Nišu postaviti kao prioritetan problem u izmenjenim regionalnim okolnostima. 

"Sve države u našem okruženju će od juna ili biti članice NATO-a ili već na svojoj teritoriji imaju vojne efektive ovog saveza. Geopolitički položaj Srbije time će se dodatno usložniti, a pitanje vojne neutralnosti i statusa potencijalne ruske baze u Nišu zahtevaće ponovna preispitivanja", ocenila je LSV.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dacic najavio je da će sledeće nedelje pokrenuti inicijativu kod premijera Aleksandra Vučicća za rešavanje diplomatskog statusa Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu. 

- To pitanje mora da se reši, ovako ili onako. Ja imam posebnu odgovornost, jer smo Sergej Šojgu i ja oformili taj centar - rekao je Dačić za današnju Politiku.

On kaže da je Sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima Srpsko-ruskog humanitarnog centra "na čekanju" još od avgusta 2014. godine. Dačić ukazuje da ovo već treću godinu izaziva smetnje u funkcionisanju centra u Nišu budući da Rusija ne izdvaja sredstva koja je namenila, jer nije rešen status.

- Ovo pitanje se mora rešiti ili centar ugasiti. Srbija mora da gleda svoj interes, ako već ima bilateralne sporazume sa drugim zemljama, onda treba da ima sa Rusijom - zaključio je Dačić.

Tagovi: