10.05.2017.

12:27

Foto:

Vesti

DAČIĆ: Valjda će EU da shvati da su albanski političari glavna pretnja na Balkanu, ali i u Evropi!

Upitan da prokomentariše izjavu kosovskog šefa diplomatije Envera Hodžaja da priče o "Velikoj Albaniji nisu na agendi Kosova ni Albanaca uopšte" već predstavljaju "širenje straha iz Beograda" Dačić je za briselski portal Euraktiv (euractiv.com) rekao da je to "potpuno apsurdno".

- Koordinirane izjave Edija Rame, Hašima Tačija i Jonuza Muslijua pokazuju da je Velika Albanija primarni cilj svih Albanaca - rekao je Dačić.

- Duboko žalim što Evropljani i međunarodna zajednica, posebno EU, budući da joj je Zapadni Balkan neposredni sused, ne reaguju na činjenicu da su albanski političari najveća pretnja miru i stabilnosti ne samo na Balkanu, već i u Evropi - naglasio je srpski ministar.

On je dodao da EU treba da zaštiti svoje osnivačke principe i dostignuća "ako i dalje važe i ako se i dalje poštuju".

Dačić je za Euraktiv rekao i da smo svedoci "još jednom pokušaju prevare kao 1998, kada su promoteri Kosova tvrdili da je Oslobodilačku vojsku Kosova uspostavila srpska tajna policija".

- Nažalost ceo svet i međunarodna zajednica su im tada poverovali i Srbija je bombardovana što nije bilo u skladu sa međunarodnim pravom. Duboko se nadam da danas neće poverovati u laži kosovskih političara i uzeti ih zdravo za gotovo - upozorio je Dačić.

On je dodao da je Srbija u više prilika dokazala da je pouzdan partner međunarodnoj zajednici jer nikog nije provocirala već je, naprotiv, pružila je ruku saradnje na regionalnom nivou.

- Želim da verujem da će u Evropi i međunarodnoj zajednici prevagnuti dela nad lažima i obmanama - dodao je Dačić.

Tagovi: