15.05.2017.

12:27

Foto:

Vesti

VUČIĆ PREDLOŽIO SVETSKIM DRŽAVNICIMA: Sledeći Forum da se održi u Beogradu - DOBRO DOŠLI U SRBIJU!

- Mi smo već dosta uradili na bilateralnoj saradnji sa našim kineskim prijateljima - rekao je Vučić u obraćanju na Forumu "Pojas i put za međunarodnu saradnju", tokom konferencije posvećene povezanosti i saradnji.

- Sagradili smo most na reci Dunav, koji je pušten u rad za vreme boravka kineskog premijera Li Kećanga u Srbiji. Gradimo nekoliko pruga i autoputeva sa kineskim kompanijama, uz njihovu tehničku i finansijsku podršku - naveo je Vučić.

Premijer je podvukao i da je veoma poznat projekat, o kojem je govorio i premijer Mađarske Viktor Orban, pruga između Beograda i Budimpešte, koja će povezati Srbiju i Mađarsku i biti glavna deonica pruge jugoistočne Evrope.

- Nadam se da ćemo radove započeti krajem godine, uz prisustvo premijera Kine, Mađarske i Srbije - rekao je Vučić.

On je ukazao da je Aerodorom Nikola Tesla Beograd nedavno postao najbrže rastući aerodrom u Evropi i poručio da iz više zemalja očekuje ponude za koncesiju nad tim aerodromom kao i da se nada da će tada veze biti još bolje sa svim ostalim zemljama.

- Radimo i na "broad band" aktivnostima, na modernizaciji i održavanju naših optičkih sistema i nadam se da ćemo imati i bolju železničku i putnu infrastrukturu u pravcu Soluna u Grčkoj - dodao je Vučić koji je naglasio da je o tome već razgovarao sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom.

On je, govoreći o energetskom sektoru, istakao da je Srbija već deo Transbalkanske elektroenergetske mreže, ali da je ono što nam je zaista potrebno da nađemo način da dođemo do ruskog gasa u budućnosti.

- Hteo bih da se osvrnem na reči ruskog predsednika Vladimira Putina i da kažem da je Rusija naš odgovoran snabdevač gasa. Potrebno nam je da napravimo interkonektor između Srbije i Bugarske kako bismo dobijali gas kada Rusija izgradi gasovod do Turske - podvukao je premijer Srbije.

On je ukazao i na više projekata sa EU za izgradnju autoputa između Beograda i Prištine, što je za, istakao je, nas veoma važno.

Vučić je rekao i da je saglasan sa čileanskim i grčkim predlogom da se Forum održava jednom godišnje ili jednom u dve godine.

- Mi smo jedna od najmanjih zemalja ovde, pa sam slobodan da predložim da se sledeći forum održi u Srbiji. Znam da ovo nije skromno s moje strane, ali dobrodošli ste u Srbiju - naveo je u svom obraćanju premijer Vučić.

Nakon govora premijera Srbije, kineski predsednik Si Ðinping je istakao da Srbija veoma mnogo polaže na infrastrukturnu saradnju i da konstantno napreduje.

- Cenim vaša aktivna zalaganja za unapređenje infrastrukturne saradnje, premijeru Vučiću - podvukao je Si Ðinping.

Tagovi: