09.06.2017.

16:20

Foto:

Vesti

VUČIĆ SAOPŠTIO DOBRE VESTI IZ ASTANE: Kazahstanske firme zainteresovane za Petrohemiju!

Vučić je posle razgovora sa kazahstanskim premijerom Bakitzanom Sagintajevom rekao da je razmotreno sve što je zajednički urađeno u prethodnih šest meseci i da je najveća gasna, naftna i hemijska kompanija u Kazahstanu poslala pismo o zainteresovanosti za Petrohemiju.

On je rekao da je stanje u Petrohemiji bolje nego što je bilo ali da je privatizacija najbolje rešenje.

- Oni koji mogu da nabave primarni benzin i gas po nižim cenama neuporedivo lakše mogu da upravljaju hemijskim kompleksom nego mi u budućnosti - rekao je Vučić i dodao da trenutno nema problema sa funkcionisanjem fabrike zbog niske cene nafte ali da veća cena ne bi mogla da se podnese i da je važno da se "sada bavimo tim problemom".

Vučić je rekao da će se srpski izvoz u Kazahstan povećavati kako bude bilo više kazahstanskih investicija u Srbiji.

- Ako dođe njihova kompanija da pravi poluetilenske proizvode naravno da će vam odmah biti povećan izvoz u Kazahstan iz Srbije. Istovremeno, njihov dolazak i kupovina kompanija iz Srbije je direktno investiranje u našu zemlju i mi ćemo uvek da tražimo od naših kompanija da dolaze da rade u Kazahstanu - rekao je Vučić i dodao da što se više razgovara ima više konkretnih rezultata.

Predsednik Srbije koji je danas u Astani posetio i dve fabrike namenske industrije rekao je da su one primer onoga kako treba da izgleda srpska fabrika "Teleoptik" i proizvodnja žiroskopa i teleoptičkih uređaja ali da srpska borbena vozila imaju mnoge prednosti u odnosu na kazahstanska.

Vučić je rekao da saradnja u oblasti namenske industrije znači više posla i bolje rezultate na većem tržištu i "imajući u vidu sve krize u svetu, ulaganje u namensku industriju je ulaganje u budućnost" i sa stanovišta odbrane i sa stanovišta novca.

On je dodao da u Srbiji "ljudi ne žele da se uloži u zdravstveni sektor".

- Srbija premalo ulaže u zdravstveni sistem po glavi stanovnika i da Srbija u tom smislu ima najjeftinije zdravstvo ne samo u Evropi nego i u dobrom delu sveta koje pruža sasvim dobre usluge - rekao je Vučić.

Vučić je domaćinima rekao da Srbija ima bolje banje od Slovenije i da se radi na kapacitetima koji nedostaju da bi kazahstanski turisti mogli da umesto u Češku ili Sloveniju dolaze u Srbiju.

On je zahvalio Kazahstanu na nepriznavanju nezavisnosti Kosova i uručio orden predsedniku senata Kazahstana Kasimu-Žomartu Tokajevu. Vučić je dodao da u Kazahstanu Srbija ima iskrenog prijatelja i izrazio nadu da će rukovodioci te zemlje uskoro posetiti Srbiju.

Vučić je rekao da je video mnogo novih i dobrih stvari u Kazahstanu i da će se "truditi da ih donese" u Srbiju.

Predsednik Srbije je dodao i da je premijera Sagintajeva pozvao da prisustvuje njegovoj inauguraciji 23. juna.

Tagovi: