20.06.2017.

22:27

Foto:

Vesti

VUČIĆ NA RTS: Biću još neko vreme na čelu SNS, moji znaju do kada - ALI PROTIVNICI NE TREBA DA SE PREVIŠE RADUJU!

- Moj lični neuspeh koji sebi ne mogu da oprostim je to što nisam uspeo da odbranim Sinišu Malog. To je moja greška - naveo je Vučić.

On je dodao da ne vidi nijedan neuspeh Siniše Malog.

- Ja razumem da vi to morate da kažete da biste se dodvorili onima, mrziteljima koji misle da je dovoljno da nekoga mrze i da su time sve postigli. Ako vam je neuspeh to što je dug Beograda koji je bio 1,2 milijarde evra oboren na 650 miliona evra, onda vam čestitam - rekao je Vučić i dodao da bi voleo da čuje kojem je to gradonačelniku to pošlo za rukom u tako kratkom periodu.

Mali je, dodao je, ispao "kolateralna šteta" napada kojima je pravi cilj bio on, a ne Mali.

Vučić: Sa Pensom 17. jula

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić susrešće se 17. jula u Vašingtonu sa potpredsednikom Sjedinjenih Država Majkom Pensom. 

- To je veoma važna poseta i mislim da ćemo imati dobre rezultate u okviru bilateralnih odnosa - rekao je Vučić.

Na pitanje da li je Brajan Hojt JI, funkcioner Stejt departmenta, glasnik nove administracije ili stare, Vučić kaže:

- Ja nisam tako dobar analitičar kao neke vaše kolege. Hojt JI je predatavnik američke države dok se ne kaže drugačije. Tačka - rekao je Vučić.

Na opasku novinara da Obrad Kesić, analitičar, kaže da je JI video predsednika SAD Trampa samo na TV, Vučić odgovara:

- Za razliku od Kesića, koji ga viđa svaki dan..?. Ja sam predsednik Srbije, ne mogu da se igram sa ovom zemljom. Ji ima jasnu funkciju, niko ga nije sklonio, predstavalja adminstraciju, ako bude neko drugi razgovaraćemo... - rekao je on.


- Nisam imao vremena i hrabrosti da se borim protiv mnogo novca koji je ušao iz inostranstva da bi srušili mene, a ne Sinišu Malog. Moja je greška i krivica i nadam se da ću nekad moću da se sa tim izborim - rekao je Vučić.

Pored toga, Vučić je kao svoj neuspeh naveo i to što Klinički centar u Nišu nije završen na vreme.

- Teško mi je što to nije završeno na vreme - podvukao je Vučić.

Govoreći o izboru novog premijera, i stavovima lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, koji je najavio da neće podržati izbor Ane Brnabić, Vučić je rekao da ga je zamolio da još jednom razmisli.

- Mi razgovaramo i ja sam mu rekao da se ne slažem sa njegovim izjavama o Ani Brnabić. S druge strane, Dragan Marković Palma je čovek koji razume funkcionisanje države. Ja ga još jednom molim da promeni svoj stav - dodao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Ana Brnabić je 'divna osoba' koja odlično razume kakve je suštinske promene SNS doneo u ovoj zemlji.

On je izjavio je večeras da veruje da će se mandatarka za sastav Vlade Ana Brnabić boriti svim srcem, da će imati puno problema, ali da će je on podržati i kao predsednik Srbije i kao predsednik stranke. 

- Ona je dobar čovek, zna kako stvari u upravi funkcionišu, nasledila je punu kasu, ali verujem da će raditi na tome da bude još punija - rekao je Vučić.

Informer

Prema njegovim rečima, loši su oni koji misle da posle njih treba da nastane potop.

- Ana je sposobna, vredna, i verujem da će da se bori svim srcem, verujem da će imati puno problema - pojasnio je Vučić.

Na pitanje da li je znao da će joj poveriti mandat onda kada je poklonio knjigu na poslednjoj sednici Vlade koju je vodio kao premijer, on kaže:

- To je i tada bila moja želja ali nisam znao da li ću imati snage da to predložim, a kamoli da li će to da prođe - odgovorio je Vučić.

Vučić je objasnio da su pred Anom Brnabić tri velika zadatka.

- Treba da završimo sedmu reviziju aranžmana sa MMF. Pored toga, moramo da nastavimo sa fiskalnom disciplinom, i ne sme da se dogodi da ministri troše više nego što su trošili. I treći zadatak, je popravljanje naše pozicije na duing biznis listi Svetske banke - podvukao je Vučić.

Predsednik je dodao da je važno da Ana Brnabić ima stabilnu većinu u Skupštini. 

- Možemo i da imamo 170 glasova, možda bi je podržali i Čanak i Jovanović i još neko. Ali, to ne znači da bi oni sutra podržali i zakone - objasnio je on. 

- Važno je da mandatar i vlada imaju stabilnu većinu, a ne "kratkoročnu podršku - naglasio je on.

Informer

Predsednik Srbije rekao je da ministar Dušan Vujović sasvim sigurno ostaje i u novom kabinetu u Nemanjinoj 11.

- Razgovarao sam o tome i sa Anom, i Vujović sasvim sigurno ostaje ministar - otkrio je Vučić.

Odgovarajući na kritike da Ana Brnabić neće imati realnu političku moć, Vučić je konstatovao:

- Mene ne interesuje šta ti komentarišu. Ta žena nikada nije bila marioneta. Ni po prirodi, ni po karakteru. Da li mora da sarađuje? Mora. Da li će ona mene da ruši. Neće - naveo je Vučić.

Vučić je, osvrćući se na spekulacije da će Branko Ružić biti ministar, rekao da će to biti odluka Ane Brnabić.

- Moja želja je i da SPS bude snažniji. Da i PUPS bude što snažniji. Moja želja je da Savez Vojvođanskih Mađara bude što snažniji, da Jedinstvena Srbija bude što snažnija. I to ću reći mojim naslednicama u SNS kada budem odlazio. Moja politika je politika objedinjavanja - istakao je predsednik.

Odgovarajući na pitanje o članstvu Srbije u NATO, Vučić je rekao da je Srbija stekla visok stepen nezavisnosti upravo zbog toga što se držala neutralnosti.

Informer

Na pitanje da prokomentariše izjave predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdgogana da je 'velika Albanija neprihvatljiva', Vučić je odgovorio:

- Veoma sam mu zahvalan zbog toga - naveo je Vučić i otkrio da uskoro putuje na sastanak sa Erdoganom kao i da će turski predsednik posetiti Beograd i biti dočekan na najbolji mogući način.

Kada je reč o promeni Ustava, Vučić je rekao da će dati sve od da se o toj temi što pre otvori razgovor.

- Predsednička ovlašćenja se promenom Ustava svakako neće povećavati, moj predlog je da predsednika bira parlament - rekao je Vučić uz opasku da to njemu upravo ne ide na ruku s obzirom na to da je na direktnim izborima dobio najviše glasova.

Vučić je potvrdio da ruski migovi uskoro stižu, ali nije želeo da licitira datumom.

- Naša zelja je mir, a da bismo imali mir moramo da imamo jaku vojsku. Mi nikoga nećemo da napadamo, ali mi moramo da imamo mir da bismo mogli da razvijamo našu ekonomiju - podvukao je srpski predsednik.

Govoreći o predstojećoj inauguraciji, Vučić je rekao da će doći svi predsednici i premijeri regioni.

- Doći će i Kolinda Grabar Kitarović, doći će sva tri člana Predsedništva BiH, doći će predsednik i premijer Makedonije, očekujem delegacije iz Rumunije i Bugarske, doći će Johanes Han, doći će delegacije iz Turske, Jermenije i Azerbejdžana... Očekujem i Viktora Orbana, doći će zamenik generalnog sekretara NATO, doći će izaslanik Angele Merkel, bivši kancelar Gerhard Šreder . I mnogi drugi - poručio je Vučić. 

Predsednik Srbije je zjavio je večeras da će "još neko vreme" biti na čelu Srpske napredne stranke biti, a da njegovi saradnici u stranci već znaju i do kada će to da bude.
 

Informer

Vučić je, gostujući na RTS-u, rekao da to ne znači da njegovi politički protivnici treba prerano da se raduju.

- Ionako sam im rekao da se ne brinu, da ću im ostaviti one za koje misle da će moći da pobede, ali neće moći da ih pobede - rekao je Vučić.

Na pitanje da li će Nebojša Stefanović da se u narednom periodu najviše bavi strankom, Vučić je rekao da on to čini, ali ne u tolikoj meri, jer je zadužen za Gradski odbor SNS.

- Strankom se najviše bave Darko Glišić i potpredsednici stranke. Tu su Marko Ðurić, Marija Obradović, Miloš Vučević, Milenko Jovanov. Oni se bave strankom - rekao je Vučić.

Tagovi: