03.07.2017.

19:32

Foto:

Vesti

DOBAR TAJMING, DOBRA ADRESA: Evo šta analitičari kažu o Vučićevom insistiranju na bržem pristupu Srbije u EU!

Predsednik Vučić nije slučajno odabrao ovaj trenutak da uputi takav, eksplicitan zahtev, a Mogerini je dobro odabrana adresa, ocenjuju analitičari, uvereni da Vučić, sa pozicije šefa države i autoriteta te funkcije, želi da podstakne evropske zvaničnike da pažnju sa "grupe kandidata" usmere na Srbiju, njenu poziciju i evropsku perspektivu. 

- Nije slučajno izabran trenutak ovog neobičnog zahteva novoizabranog predsednika - kaže za Tanjug nemački politički analitičar specijalizovan za područje zapadnog Balkana Bodo Veber.

- Trenutak je dobar - kaže i Jelica Minić iz Evropskog pokreta i dodaje da je Mogerini dobar sagovornik, jer je za nju "oživljavanje" procesa proširenja na Zapadni Balkan - prioritet. 

Više je, naravno, mogućih razloga za odabir tajminga - od najjednostavnijeg, da su građani Srbije umorni od pohvala i da očekuju neki konkretan odgovor, do toga da bi Vučić verovatno želeo da se evropska budućnost Srbije razmatra odvojeno od "balkanskog paketa", ali i da dobije konkretnu potvrdu da merilo ulaska u EU nije vojna neutralnost, već napredak u reformama i konstruktivnost u saradnji u regionu. 

Veber, međutim, ukazuje da je Vučićeva poruka usledila posle prve postizborne runde dijaloga, jer, kako objašnjava, nije jasno kako će se nastaviti dijalog, a time i pristupni proces.

On smatra da će na Kosovu verovatno teško moći da se formira vlada do kraja godine, zbog čega je nejasno kako će se nastaviti dijalog, a napredak u dijalogu vezan je, kaže, sa napretkom u pristupnom procesu. 

Tagovi: