05.07.2017.

13:24

Foto:

Vesti

POPOVIĆ: Unapređenje ambijenta za više investicija u inovacijama

Kako je rekao, država će raditi na stvaranju uslova za poboljšanje finansiranja, unapređenje zakonodavnog okvira i poreskog sistema, za stvaranje pogodnijeg privrednog ambijenta za privlačenje investicija u istraživanje, razvoj i tehnološke "startapove".

Ministar je tokom posete razgovarao sa direktorkom NTP-a Beograd Gordanom Danilović Grković koja mu je predstavila način rada i kompanije koje posluju u tom prostoru, a zatim je i obišao nekoliko kompanija.

- Ovo što je urađeno u Naučno tehnološkom parku predstavlja primer i za druge gradove u Srbiji, pogotovo za Novi Sad i Niš koji vrlo brzo treba da razviju svoje tehnološke parkove, i način kako privući kompanije, a pogotovo, kako privući mlade kadrove - rekao je Popović.

U tom smislu, on je istakao da je glavni problem u Srbiji danas to što odlični, najbolji kadrovi često odlaze odavde.

- Na ovaj način, pružanjem mogućnosti da rade i razvijaju se u izvandrednim tehničkim i tehnološkim uslovima pomaže se da sačuvamo kadrove ovde, a i da privučemo partnere iz inostranstva - podvukao je Popović.

On je naznačio i da su inovacije i tehnologije danas ključni faktori konkurentnosti.

- Država će uraditi mnogo na finansiranju, unapređenju zakonodavnog okvira, kako bi omogućila lakše otvaranje i funkcionisanje start ap kompanija - rekao je Popović.

Finansiranje, naročito u drugoj fazi, kada je kompanijama potrebno da konkurišu za konkretne projekte, jedan je od prioriteta i Vlada Srbije će se maksimalno truditi da učini inovacije dostupne svakome ko želi time da se bavi, naglasio je ministar.

- To je način da probudimo preduzetništvo u oblasti inovacija u Srbiji, ali i da privučemo nove investicije i otvorimo nova radna mesta - rekao je Popović.

Naučno-tehnološki park Beograd, na Zvezdari, osnovan je 2015. godine u partnerstvu vlade, grada Beograda i Univerziteta u Beogradu, a podržala ga je Vlada Švajcarske.

Namenjen je domaćim i stranim rastućim tehnološko-razvojnim kompanijama i "start ap" i spin off" kompanijama.

U njemu danas posluju 53 tehnološke kompanije, koje radno angažuju više od 400 inženjera.

Tagovi: