10.07.2017.

23:52

Foto:

Vesti

ITALIJANSKI MINISTAR ALFANO: Evropa gaji velika očekivanja od Samita lidera Zapadnog Balkana u Trstu

- Neophodno je prevazići unutrašnje podele i uzajamne optužbe iz prošlosti i bespovratno izabrati Evropu. Samo putem dijaloga i snažne posvećenosti pomirenju biće moguće pogledati u budućnost sa optimizmom. Nema više oklevanja, sada je vreme da se napravi izbor- rekao je Alfano u autorskom tekstu za list Danas od utorka.

Alfano je rekao da je samit u Trstu četvrti korak - posle Berlina, Beča i Pariza, u procesu koji je započet "dalekovidošću" nemačke kancelarke Angele Merkel kako bi se dao impuls demokratskoj, ekonomskoj i socijalnoj tranziciji Zapadnog Balkana.

On je rekao da očekuje da će u Trstu biti odobren značajan paket novih infrastrukturnih projekata u domenima energetike i transporta, što bi bilo praćeno otvaranjem u toku ove godine prvih gradilišta za projekte odobrene na ranijim skupovima.

Alfano je rekao da se očekuje i da na samitu bude produbljen proces regionalne ekonomske integracije u cilju oslobadjanja potencijala tržišta koje se sastoji od 20 miliona ljudi, kao i da bude unapredjen razvoj privatnog sektora, naročito malih i srednjih preduzeća.

Informer

U autorskom tekstu Alfano je naveo da će samit lidera EU i Zapadnog Balkana biti prilika da se razmotre ključna pitanja za budućnost gradjana, a očekuje i da bude potpisan ugovor o uspostavljanju transportne zajednice, kao i osnaženi kapaciteti za sprečavanje i potiskivanje korupcije.

Takodje će biti postavljeni temelji za snažnu saradnju u borbi protiv terorizma i radikalizacije i u suprotstavljanju nekontrolisanim migrantskim tokovima koji su u rukama kriminalnih grupa, naveo je Alfano.

- Ovo su značajni koraci koji svedoče o našoj volji da pratimo Zapadni Balkan u pravcu ispunjavanja suštinskog cilja o evropskoj integraciji, ali oni, takodje, pokazuju povećanu volju Balkana da uzme svoju sudbinu u svoje ruke- rekao je Alfano.

Oslanjajući se na zaključke koje je Evropski savet usvojio u martu, i na Deklaraciju donetu povodom 60. godišnjice potpisivanja Rimskih ugovora, potvrdićemo da vrata Evrope ostanu otvorena za države koje dele naše vrednosti i da ćemo učiniti sve što možemo da pratimo evropski proces Zapadnog Balkana, poručio je Alfano.

Tagovi: