25.07.2017.

08:42

Foto:

Vesti

VULIN U IZRAELU: Kosovo je srpski Jerusalim!

Ministri odbrane Izraela i Srbije Avigdor Liberman i Aleksandar Vulin potpisali su u Tel Avivu krovni sporazum o vojnoj saradnji dve zemlje.

Delegacija ministartva odbrane u Izraelu je posetila i muzej Holokausta Jad Vašem, u kome se Čuva i secanje na stradale u Jasenovcu.

Aleksandar Vulin rekao je za RTS, da je najvažniji rezultat posete Izraelu u formlanom smuislu potpisivanje sporazuma o međusobnoj saradnji između dva ministarstva odbrane što otvara dosta prostora da naša odbrambena industrija prodaje svoje proizvode na tom prostoru i da naučimo nešto od Izraela kako se u softverskoj bezbednosti vodi računa o svojoj zemlji.

- Svakako da je ovo nastavak političke saradnje i potvrda da Izrael neće priznati Kosovo i Metohiju i da će u Unesku i svim drugim forumima držati stranu Srbiji ali i naša mogućnost da širimo svoj politički uticaj stavramo prijatenje na Bliskom Istoku - rekao je Vulin.

Govoreći o razgovoru sa patrijarhom Jerusalimskim, Vulin je rekao da je Jerusalimska patrijaršija veoma uticajna ne samo u Jerusalimu, Izraelu već na čitavom Bliskom Istoku i reč patrijarha se veoma sluša.

- Patrijarh je bio veoma jasan da KiM ne mogu da budu oteti od Srbije i da će Jerusalimska patrijašija gde god se čuje njen glas ponavljati da je to Jerusalim srpski i da je to teritorija na kojoj srpski zakon i srpska država treba da postoje - istakao je Vulin.

Vulin je, govoreći o saradnji sa Izraelom, rekao da je Izrael zemlja koja se brzo razvija, ima stanovnika koliko i Srbija, ali daleko veći BDP.

- Imamo šta da naučimo od njih i kada je u pitanju politika neutralnosti, budući da je on taj koji se nalazi u turbulentnom prostoru na kome je potrebno pokazati ne samo vojničku čvrstinu i snagu već i diplomatsku sposobnost i umeće - zaključio je Vulin.

Tagovi: