25.08.2017.

11:00

Foto:

Vesti

MEKALISTER ZADOVOLJAN: Spor između Srbije i Makedonije rešen dijalogom bez eskalacije!

Najvažnije je, kaže, da na političkom nivou postoji permanentni proces dijaloga između prestonica ovih država.

- Dakle, za nas je možda bilo iznenađujuće što je iskrsao ovaj problem između Srbije i Makedonije, koje do sada uopšte nisu imale puno sporova. Ali, veoma sam zadovoljan što su dijalozi između predsednika Aleksandra Vučića i premijera Zorana Zaeva, između Zaeva i premijerke Ane Brnabić i između ministara inostranih poslova, omogućili da se spor reši na diplomatskom nivu bez dalje eskalacije -  istakao je Mekalister tokom drugog dana boravka u Beogradu.

Sa srpskim zvaničnicima je kaže razgovarao o pitanju nedavnih kontroverzi između Srbije i Makedonije i dodaje da mu je rečeno da je to pitanje rešeno.

U četvrtak je, napominje, o tome diskutovao sa ministrom Ivicom Dačićem. 

- Rečeno mi je da je konflikt, ako ćemo ga tako nazvati, rešen. Tu je bio i poziv od svih institucija Evropske unije da obe strane ostanu smirene, koliko je moguće - rekao je Mekalister za Radio Slobodna Evropa.

NEPOŠTOVANJE GOSTA I BLAMAŽA SAŠE RADULOVIĆA: Napustio sastanak sa Mekalisterom 20 minuta pre kraja!

Mekalister je rekao da je to bio "poverljiv razgovor" i da zato ne može da govori o detaljima.

- Očigledno je da je Srbija bila razočarana određenim akcijama koje je Makedonija preduzela protiv srpskih diplomata. Mislim da su sada razjasnili situaciju, da su obe strane promenile mišljenje o tom pitanju i nadam se da nećemo videti ponavljanje koraka ili da se nešto poput ovoga neće događati ponovo - naveo je Mekalister.

Prema njegovim rečima, za EU je posebno interesantno to što Brisel želi dobre odnose između država u ovom delu Evrope. 

- Zbog toga smo vrlo uključeni i podržavamo dobrosusedske odnose, regionalnu saradnju, pomirenje. Zbog toga su države kao što su Nemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija otpočele takozvani "Berlinski proces", kako bi povezali te zemlje, koje još nisu članice EU, kako bi ih približili kroz evrointegracijske promene, kroz infrastrukturne i energetske projekte - podsetio je.

MEKALISTER OTKAČIO JANKOVIĆA I JEREMIĆA! Izvestilac evropskog parlamenta ZA INFORMER O BOJKOTU OPOZICIJE!

Upitan da li razume gde je interes Srbije da se uključuje u makedonske političke prilike i obratno, interes Makedonije da to čini u Srbiji, Mekalister kaže:

Ne mogu reći šta je bio razlog makedonskih akcija, šta im je bio motiv da učine tako nešto jer nemam informacije. Mislim da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da gledaju napred i da bi sve države Zapadnog Balkana trebalo da čine sve da ne blokiraju jedne drugu na njihovom putu ka članstvu u Evropsku uniju.

Ukazao je da su Srbija i Crna Gora su na prvoj liniji evrointegracijskih procesa, ali i da, kako je rekao, "svih šest država imaju evro perspektivu".

- Makedonija je država koja je bila godinama blokirana, zbog spora oko imena sa Grčkom, i ja se još uvek nadam da će taj spor konačno biti razrešen. Tako da bismo i toj državi takođe mogli da ponudimo EU perspektivu i da zapravo učinimo nekoliko konkretnih koraka - kazao je Mekalister koji danas završava dvodnevnu posetu Beogradu, gde je razgovarao sa najvišim državnim zvaničnicima i predstavnicima dela opozicije.

Tagovi: