01.09.2017.

15:43

Foto:

Vesti

BEČIĆ: Kritike pretendenta na političku funkciju Šabića su NEOZBILJNE, NEKOREKTNE I LICEMERNE!

Bečić je odbacio Šabićeve navode da važna pitanja iz nadležnosti Odbora svodi na "politikantski nivo". 

- Svoju dužnost predsednika Odbora za kontrolu službi bezbednosti doživljavam veoma ozbiljno i nikada, kako to poverenik navodi, ne svodim na nizak politikantski nivo - rekao je Bečić za Tanjug, u reagovanju na današnje Šabićevo saopštenje.

Bečiću je, kako kaže, jako zanimljivo da u trenutku kada predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću stižu pretnje i izlivi mržnje od poverenikovog prijatelja Saše Jankovica, Šabić ni jednog trenutka na to ne reaguje i ne poziva se ni na Ustav ni na zakone. 

- Čini mi se da je u ovom trenutku bezrazlozna polemika oko predloga zakona o BIA način skretanja pažnje sa ovako neprimerenog i nedopustivog ponašanja nekoga ko pretenduje na političku funkciju - ocenjuje Bečić u odgovoru na Šabićeve navode.

Ističe da je kao predsednik Odbora ozbiljno proučio predložene izmene i dopune Zakona o BIA, te da nije video ništa sporno u odredbama o bezbednosnoj proveri prilikom zaposljavanja, nego naprotiv, da se dopunama zakona taj postupak precizira, čime se omogućava primena procedura usklađenih sa zakonom. 

- Mi ovde govorimo o tajnoj službi kojoj su zakonom poverena ozbiljna ovlašćenja u oblasti bezbednosti. Naravno da je najblaže rečeno neozbiljno ocekivati da procedure budu u sitne detalje navedene u zakonu koji je sam po sebi javan i dostupan svima - navodi Bečić. 

Tanjug

Umesto da, dodaje Bečić, donošenje izmena i dopuna Zakona o BIA bude pozdravljeno kao napredak na planu poštovanja jednog od prvih standarda kada je u pitanju uređenje rada službi bezbednosti u Evropi, suočeni smo sa kontinuiranom kritikom ispod svakog ozbiljnog nivoa. 

- Uostalom u Narodnoj skupstini ovaj predlog zakona će razmatrati i Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, tako da će poslanici imati priliku da se izjasne da li je ovaj predlog usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom - zaključio je Bečić.

Povodom polemike koje su izazvale odredbe izmena i dopuna Zakona o BIA koje se odnose na zapošljavanje u BIA i ovlašćenja direktora, kao i primedbi Šabića na rešenja kojima se uređuju bezbednosne provere i način određivanja tajnosti podataka i navode da izmene zakona sadrže rešenja suprotna Ustavu, Bečić je juče za Tanjug rekao da je istu bezbednosnu proveru prošao i Šabić i dobio sertifikat za prustup tajnim podacima označenim kao državna tajna. 

- Nekorektno je i licemerno od Šabića koji je po toj istoj proceduri kao i ja prošao bezbednosnu proveru i dobio sertifikat za pristup tajnim podacima stepena državna tajna i time se hvalio, da sada kaže da mu je ta ista procedura neodgavarajuća za kandidata koji konkuriše za rad u BIA - rekao je Bečić. 

Bečić je juče rekao da je izmenama Zakona o BIA predviđeno da direktor te agencije odlučuje rešenjem o zasnivanju radnog odnosa pripadnika BIA, ali da to ne znači da je promenjena procedura za prijem novih radnika, niti u BIA neko može da bude zaposlen bez prethodne bezbednosne provere. 

Tagovi: