03.09.2017.

08:12

Foto:

Vesti

MINISTAR TRIVAN UPOZORAVA: Nedopustivo da stranci kontrolišu izvorišta - TO JE PITANJE OPSTANKA!

- Naša država je ta koja u svojim rukama mora da ima potpunu kontrolu i pravo upravljanja tim resursom koji je pitanje našeg opstanka. Ako država ne kontroliše izvorišta pijaće vode, onda ne kontroliše najvažniji nacionalni resurs - rekao je Trivan za Večernje novosti.

Prema njegovim rečima, Srbija nema neograničene količine pijaće vode i ne leži na prevelikom broju izvorišta i rezervi, pa je zato uveren da treba tražiti načine da naše izvore "vratimo kući", pišu "Novosti".

List, u istom tekstu, navodi i izjavu stručnjaka iz oblasti vodoprivrede Ratka Bajčetića, koji takođe smatra nije dobro da našim izvorištima upravljaju stranci i da je Trivanov apel opravdan.

On kaže da, uprkos tvrdnjama da su vlasnici naših firmi za preradu vode kupili i sama izvorišta - Zakon o vodama to pobija.

- Prema zakonu, vodni resursi - dostupne količine vode u svim oblicima - tretraju kao javno dobro koje je u vlasništvu Republike Srbije - objasnio je Bajčetić.

On je izneo procene da se trećina domaćih izvorišta, najkvalitetnijih i najbogatijih, koristi za plasman na tržište, a da gotovo 80 odsto flaširane vode iz srpskih izvora proizvode fabrike koje su u rukama stranih kompanija.

Tagovi: