12.10.2017.

21:52

Foto:

Vesti

VUČIĆ SA ZAMENICOM GENSEKA NATO GOTEMILER: Alijansa poštuje vojnu neutralnost Srbije!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Rouz Gotemiler razgovarali su u Beogradu o međusobnom političkom dijalogu, oblicima praktične saradnje i predstojećem susretu srpskog predsednika i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Kako je saopštila Pres služba Predsednika, Vučić je istakao da je saradnja između Srbije i NATO-a umnogome unapređena, kao i da je pojačano uzajamno poverenje.

VUČIĆ I HELBAH: Odnosi Srbije i Nemačke na najvišem nivou u novijoj istoriji

On je naglasio da je Srbija vojno neutralna zemlja, bez namera da taj status menja, ali je čvrsto opredeljena da sarađuje sa Alijansom u okviru programa Partnerstvo za mir, sa ciljem očuvanja trajnog mira i bezbednosti u regionu.

Tanjug

Tokom proteklih 11 godina učešća u programu Partnerstvo za mir, Srbija je ostvarila značajnu saradnju sa državama članicama NATO-a i partnerskim državama, primenjujući najbolja iskustva i standarde u modernizaciji i jačanju svojih oružanih snaga i odbrambenih kapaciteta, dodao je predsednik Vučić.

- Zamenica generalnog sekretara NATO-a Gotemiler ponovila je stav Alijanse da prihvata opredeljenje Srbije da bude vojno neutralna, da u tome ne vidi ništa sporno i da to nije prepreka razvoju saradnje sa Srbijom u brojnim oblastima - navodi se u saopštenju.

(VIDEO) ALEKSANDAR VULIN ZA PINK: Erdogan ceni ličnu hrabrost Vučića i zbog toga je spreman da nam pomogne!

Predsednik Vučić je rekao da je izuzetno važno da NATO i dalje sprovodi principijelan i statusno neutralan odnos prema KiM i naglasio da je za Srbiju NATO neizostavan faktor regionalne stabilnosti, a Kfor veoma važan faktor bezbednosti i opstanka srpske zajednice na KiM, kao i očuvanja srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa.

Tanjug

Tema razgovora bila je i realizacija inicijative za korišćenje povereničkog fonda za deminiranje i uništavanje kasetnih bombi u Srbiji, koji će biti realizovan uz pomoć holandske vlade.

Brnabić: Odgovorna politika Vlade

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić takođe je razgovarala sa zamenicom generalnog sekretara NATO-a i tom prilikom one su se složile da Srbiju i NATO čvrsto povezuje zajednički interes za očuvanje mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

BRNABIĆ: Za EU Srbija kandidat za novi talas proširenja!

Premijerka je izrazivši zadovoljstvo dinamikom razvoja političkog dijaloga Srbije i NATO-a istakla da Srbija ostaje vojno neutralna, ali da je spremna da razvija saradnju sa Alijansom u okviru programa Partnerstvo za mir, kao i da je posvećena realizaciji zajedničkih projekata.

Tanjug

Ona je dodala da je Srbija tokom učešća u programu Partnerstvo za mir ostvarila značajnu saradnju sa državama članicama NATO saveza i da primenjuje najbolja iskustva i standarde u modernizaciji i jačanju svojih oružanih snaga i odbrambenih kapaciteta.

Naglašavajući da Vlada Srbije vodi odgovornu politiku, Brnabićeva je potvrdila da je naše trajno opredeljenje da, vodeći računa o državnim i nacionalnim interesima, sarađujemo sa svim međunarodnim faktorima.

Ona je ocenila da nivo i sadržaj dosadašnje saradnje predstavljaju dobru osnovu za dalji zajednički rad, saopšteno je iz Vlade Srbije.

PUTIN U TELEFONSKOM RAZGOVORU PORUČIO VUČIĆU: Siguran sam da će pod Vašim rukovodstvom Srbija i srpski narod ići samo napred!

Tagovi: