15.10.2017.

10:16

Foto:

Vesti

(VIDEO) DAČIĆ ZA PINK: Mi smo u Kosovskom boju izginuli braneći Peštu i Beč - A ONI SU NA KRAJU PRIZNALI KOSOVO!

- Cilj politike Aleksandra Vučića nije srljanje u Evropsku uniju, a da se pritom zanemare naši interesi. Nama je politički i ekonomski interes ulazak u EU, ali nećemo da se posvađamo sa prijateljima - istakao je Dačić gostujuću u Jutarnjem programu TV Pink.

 On je objasnio da je ulazak u EU u ekonomskom smislu dobar za Srbiju jer će dobijati više nego što će davati, za razliku od Nemačke.

- Evropski put, međutim, ne znači da ćemo prekinuti saradnju sa Kinom ili Rusijom – podvukao je Dačić ukazavši da to niko od Srbije nije direktno zatražio, ali da u procesu evropskih integracija Srbija treba da usaglasi spoljnu poltiku sa politikom EU.

U nekim segmentima, dodao je, to nije u skladu sa našim intesima, poput uvođena sankcija Rusiji. 

Šef srpske diplomatije je podsetio da je Srbija započela pregovore sa EU 2014. godine, ali da dinamika nije zadovoljavajuća. - Imamo stručan tim, reforme se sprovode, ali pitanja političke prirode kao mač stoje nad našom glavom – rekao je Dačić te precizirao da se to pre svega odnosi na odnose sa Kosovom. 

Dačić se osvrnuo i na nedavnu posetu predsednika Turske Srbiji, uz ocenu da je dobro da se odnosi dve zemlje poprave, imajući u vidu da Redžepo Tajip Erdogan nije bilo ranije toliko konstruktivan.

Komentarišući navode da Erdoganova poseta Srbiji neće doneti poene u EU, Dačić je rekao da se Srbija dosta žrtvovala za Evropu. 

- Kada su Turci krenuli na Evropu, mi smo ratovali sa njima, imali smo Kosovski boj, izginuli tamo na Kosovu, branili smo Peštu i Beč oni su na kraju priznali Kosovo. Neka vode oni svoje bitke i borbe – rekao je Dačić.

Srbija je, dodao je, mala zemlja da rešava svetske probleme, i moramo da razmišljamo o svojim interesima. 

Tagovi: