15.10.2017.

11:42

Foto:

Vesti

(VIDEO) LAZANSKI NA PINKU: Iz Rusije stiže 30 TENKOVA i 30 oklopnih vozila, a iz Belorusije JOŠ 8 MIGOVA!

Lazanski je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Pink istakao da je to najveća modernizacija i jačanje Vojske Srbije od 1991. godine. 

- To je najveća modernizacija u poslenjih 26. godina i kvalitativno i kvantitativno. Tih šest migova neophodni su za čuvanje vazdušnog prostora, a ne da bi se spremali za rat. Mada je glupo negirati funkciju vojske jer se svaka vojska sprema za rat – istakao je Lazanski. 

On je dodao da će na vojnoj paradi u Batajnici, kojoj će prisustvovati i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, biti predstavljeno i 1.500 vojnika specijalnih snaga, sa najmodernijom opremom, koja obuhvata i nove ska puške.

- To je taj udarni odred, snage za brze intervencije. Verujem da će broj tih vojnika porasti na 3.000 – rekao je Lazanski i ukazao da su vođeni razgovori sa Belorusijom za nabavku još osam migova.

Kako je ukazao, migovi iz Rusije će nakon modernizacije imati odlične performanse. Radar "žuk" će imati deset puta veći domet, akviziciju cilja do 120 kilometara, praćenje 10 ciljeva istovremeno i gađanje četiri cilja odjednom.

- Taj paket uključuje i rezervne delove za migove, radare, rakete dugog dometa...Dobićemo od Rusije vrlo brzo 30 tenkova T-72, verovatno B3 nivo modernizacije i 30 oklopnih izviđačkih automobila. To je dovoljno da se formira strateška rezerva vrhovne komande – naveo je Lazanski.

Prema njegovim rečima, do kraja godine u operativni sastav Vojske ulazi i šest "Lazara", a do polovine 2018. trebalo bi da ih bude 18, i isti broj samohodnih haubica.  

Tagovi: