08.11.2017.

16:43

Foto:

Vesti

KOLINDA KONAČNO PRIZNALA: NAJGORI SMO, predugo stojimo, a DRUGI NAS PRESTIŽU, ili nam sve više odmiču!

- Predugo stojimo, a drugi nas prestižu, ili nam sve više odmiču - kazala je predsednica Hrvatske koja je otvoreno pokazala sve loše pokazatelje u ekonomiji i društvu, piše Index.hr.

Kolinda je kritikovala više-manje svaki aspekt ekonomije, ali i društva. Priznala je da se poslednjih godina nije previše napravilo i da sve ostaje na obećanjima.

- Mogu se složiti da vidim ljudski potencijal kao najveći problem Hrvatske. No pitanje koje se nameće je možemo li biti zadovoljni rezultatima savetovanja? Možemo li ih povezati s politikama i reformama? Razmenjujemo mišljenja i stavove, ali moramo se upitati o njihovoj svrsishodnosti - rekla je Grabar-Kitarović.

- Želimo li da imamo objektivan pristup moramo se postaviti u kontekst okruženja. Naši rezultati dobijaju pravu vrednost kad se upoređujemo s pravom konkurencijom. Takvim pristupom možemo zaključiti kako slika nije blistava niti nam daje razloga za zadovoljstvo nego naprotiv, za nemir i teskobu. Za osećaj potrebe za brzim delovanjem - rekla je Kitarović.

- Hrvatska ima jednu od najlošijih stopa zvoza u odnosu na BDP u srednjoj Evropi. Gledamo li izvoz roba, bez usluga - taj je nivo je još gori. Dok smo bili nekada razvijeniji pa izjednačeni danas smo 85 posto razvijenosti srednje i istočne Evrope. Stopa porasta produktivnosti zaposlenosti i BDP od 2013. do 2016. u Hrvatskoj među najnižima su u EU. Imamo jednu od najnižih stopa aktivnosti radne snage. Udeo ljudi s rizikom od siromaštva među najvišima je u EU - rekla je Grabar-Kitarović.

- Kakvu perspektivu imaju mladi kad s najvišom prosečnom starošću u EU napuštaju roditeljski dom. Hrvatska ima skoro najniža socijalna davanja za mlade u EU. Još više zabrinjava što u tim davanjima nema davanja za obrazovanje već se zadržavamo na davanjima za nezaposlenost i invalidnost. Među najslabijima smo u testovima iz matematike u EU. Dok drugi napreduju mi stojimo na začelju. Ostajemo nekonkurentni u području ljudskih resursa - kazala je.

- Mogla bih da nastavim da nabrajam i dam dosta primera u drugim oblastima, ali i ovo navodi na zaključak kako predugo stojimo, a drugi nas prestižu ili nam sve više odmiču. Nakon nekoliko godina rasta Hrvatska je pala za 8 mesta na Duing Biznis listi. Ispred nas su mnoge države koje nismo smatrali konkurencijom. Danas oni tako mogu gledati na nas. Značajno je da nismo nazadovali u broju bodova. No druge su države po pravilu napravile mnogo jače reforme i veće pomake na listi - rekla je Grabar Kitarović.

Tagovi: