01.12.2017.

15:47

Foto:

Vesti

​ÐORĐEVIĆ: Postignuta saglasnost za izmenu Zakon o radu !

Jedina izmena će biti da radnik od prvog dana mora da bude prijavljen.

- Upoznao sam SES šta će to biti promene u Zakonu u radu i svi su se složili sa tim promenama, ali zbog same formulacije i same izmene koja se ticala ne samo Zakona o radu već i Zakona o centralnom registru dosta smo dugo sa zakonodavstvom usaglašavali, doneli smo izmenu i dostavili je, ali je to bilo kasno da se odluči na Uniji poslodavaca Srbije - rekao je Ðorđević na konferenciji za novinare posled sednice SES-a u Vladi Srbije.

Takođe, SES je dao pozitivno mišljenje na Nacrt zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, kao i na Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o mirnom rešavanju radnih sporova.

Kada je reč o izmenama Zakona o radu, Ðorđević je objasnio da je jedina izmena u tome da kada inspektor rada zatekne radnika na poslu on mora odmah da bude prijavljen, a poslodavcu je ostavljena mogućnost da u roku od tri dana prijavi tog radnika.

- Radnik neće moći da počne da radi dok poslodavac tu obavezu ne ispoštuje - naveo je Ðorđević.

Ðorđević je rekao da je na današnjoj sednici dijalog bio vrlo konstruktivan i da je nastavljena praksa da vlada ima često sednice SES-a kako bi raspravljala o svim važnim pitanjima iz oblasti prava radnika i poslodavaca.

Ministar je kazao da će tako biti i nastavljeno i da bi već početkom naredne godine trebalo da se počne sa raspravamo o budžetu za 2019. godinu.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković je, takođe, rekao da je bila dobra sednica i da iz proceduralnih razloga SES nije dao konačno mišljenje o izmenama Zakona o radu.

On je izrazio očekivanje da će to biti učinjeno do kraja godine.

Tagovi: