12.12.2017.

19:24

Foto:

Vesti

IVICA DAČIĆ U BRISELU: Svako da napreduje ka EU zasluženom brzinom!

Dačič je rekao novinarima posle sastanka šefova diplomatija EU i država kandidata da su pozdravljene odluke o otvaranju novih poglavlja za Srbiju i Crnu Goru, ali da postoji opasnost da članice EU ne žele da priznaju da su te dve zemlje lideri u evropskim integracijama.

- Postoji opasnost da se sada pomalo želi izbeći to naglašavanje da su Srbija i Crna Gora lideri u procesu pristupanja EU, već da ceo region treba da se nađe u jednom paketu. To za nas ne bi bilo prihvatljivo jer je naš stav da svako treba da ide u EU brzinom koju zaslužuje, tj. brzinom koja govori koji su kriterijumi ispunjeni - kazao je on.

Šef srpske diplomatije naveo da je na sastanku bilo pozitivnih tonova kada je reč o ideji proširenja, nije bilo sporova niti primedbi koje su se mogle čuti.

Dačić je ocenio da je zaključak da sastanak ima pozitivnu poruku, a to je da se priprema strategija pristupanja Srbije i Crne Gore EU.

- Danas je bilo reči o politici proširenja, ali kako postoji zamor od proširenja u EU, tako kod nas postoji zamor od stalnog odlaganja približavanja EU. Kada se napravi odnos između ta "dva zamora", mislim da je za celu EU i region veoma pozitivno, a to je "vin-vin" kombinacija kojom dobiju i EU i region Zapadnog Balkana - rekao je Dačić.

Tagovi: