18.12.2017.

16:31

Foto:

Vesti

PUTIN ĆE NAM DATI S-300, ALI STVARNO! Sutra jako važan sastanak predsednika Vučića i Putina!

Na stolu će se, pre svega, naći pitanje nabavke moćnog raketnog sistema S-300 (verzija S-2500), koji je Putin spreman da pošalje Srbiji po najpovoljnijim mogućim uslovima.

Bila bi to jaka poruka

Nabavka S-300 bila bi ozbiljan signal mnogima da se Srbija ne sme napadati
Stevica Deđanski, analitičar

- Jedan od predloga jeste da Srbija dobije S-300 na lizing. Raketni sistem bi, dakle, ostao u vlasništvu Rusije, a mi bismo ga dobili 'na upotrebu' uz određenu naknadu. Poznato je da je S-300 veoma skup sistem, pa bi ovakav dil bio daleko isplativiji i brži za realizaciju. Sličan aranžman Moskva već ima sa Indijom, kojoj su na sličan način pre nekoliko godina 'rentirali' nekoliko podmornica - navodi sagovornik Informera i dodaje da bi Putin i Vučić na Nikoljdan i definitivno mogli da potvrde završetak ovog posla:

- Morate biti svesni da je ovde reč o vrlo ozbiljnim stvarima i da moraju da se preciziraju i najsitniji detalji. Ukoliko Srbija posle šest 'migova 29', 30 tenkova T-72 i 30 oklopno-izviđačkih vozila BRD-M2 dobije od Rusije i S-300, mi ćemo postati najjača vojna sila u regionu i niko neće smeti da nas napada... - zaključuje on.

Informer


Sam predsednik Vučić rekao je juče da iz Rusije očekuje "odlične vesti za Srbiju".

mojugao

Ivica Dačić

Šef diplomatije

Očekujem da u Moskvi bude potpisano nekoliko novih sporazuma i da budu dogovoreni ekonomski projekti i investicije za narednu godinu.

- U utorak imam veliki i važan sastanak sa predsednikom Vladimirom Vladimirovičem Putinom i nadam se da će biti jako dobrih i važnih vesti za Srbiju - poručio je predsednik uoči posete i dodao da će već danas, prvog dana boravka u Rusiji, obići Naučno-tehnološki park, a zatim će uručiti orden koji je bivši predsednik države Tomislav Nikolić posthumno dodelio ambasadoru Rusije u UN Vitaliju Čurkinu.

Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje, ističe da je za budućnost Srbije od izuzetnog značaja vojnotehnička saradnja s Rusijom.

- Sem što nam pomažu u odbrani teritorijalnog integriteta, Rusija nam je značajna i zbog vojne saradnje. Moramo da budemo vojno ojačani da bismo u svakom trenutku bili spremni da se odbranimo od eventualnih napada. Vidimo da nam svako malo stižu pretnje s različitih strana... Nabavka S-300 bila bi ozbiljan signal da Srbija ne sme da se napada - napominje Deđanski.

Tagovi: