09.01.2018.

15:50

Foto:

Vesti

MILORAD DODIK ZA INFORMER: Ucenjuju nas da ukinemo Dan Republike Srpske!

Zapad na sve moguće načine, pa i pretećim pismima i porukama pokušava da spreči proslavu Dana Republike Srpske u Banjaluci!

Ovo otkriva predsednik RS Milorad Dodik, koji za Informer kaže da je u poslednje vreme dobio mnoštvo 'dobronamernih saveta' da odustane od današnjeg obeležavanja Dana RS i proslave krsne slave RS - Svetog Stefana. Banjaluka, poručuje Dodik, uprkos svemu nastavlja da sprovodi narodnu volju, koja je potvrđena i referendumom na kom se 99,80 odsto građana izjasnilo da treba slaviti 9. januar kao Dan Republike.

Trgovi i ulice


Dodik kaže da su i ove godine na proslavu Dana Republike Srpske pozvani i svi strani ambasadori.


- Neki će doći, neki neće. Neki od stranih diplomata su se, međutim, drznuli da pišu šta vlast u RS treba da radi! Jedna od ambasadorki, koja nije Amerikanka, napisala mi je kako treba da odustanemo od 9. januara. Strašno je to šta ti stranci sami sebi dozvoljavaju! A šta bi bilo kad bih ja njima određivao šta i kako da slave u svojoj državi?! Srbi imaju puno pravo da obeležavaju 9. januar kao Dan Republike Srpske, jer je ona tada nastala i verujem da će do naredne godine u svakoj opštini u RS postojati trg ili ulica sa nazivom 9. januar - podvlači Dodik. Naš sagovornik tvrdi da se protiv 9. januara radi i u samoj BiH.

OBELEŽEN DAN REPUBLIKE SRPSKE! Završen svečani defile na Trgu Krajina u Banjaluci

- Volja naroda, kroz istorijsku težnju za slobodom i stvaranjem RS, ne može se poništiti nekakvom administrativnom merom. Ustavni sud BiH, koji je obeležavanje 9. januara proglasio neustavnim, jeste politički sud na kome se odluke donose preglasavanjem. Tri stranca i dva Bošnjaka su politički zloupotrebili taj sud i preglasavanjem degradirali njegovu snagu, ali je Banjaluka zakonom i referendumom jasno precizirala i pokazala šta je volja naroda. Predstavnici svih političkih stranaka sa sedištem u RS, bez obzira na međusobne političke razlike, prisustvovali su polaganju venaca poginulim borcima povodom Dana Republike. To govori o okupljanju oko ideje koja se zove Republika Srpska i to neće prestati - kategoričan je Dodik.


Analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara, komentarišući ove navode, ističe da se Zapad svim silama trudi da spreči proslavu 9. januara.

NIKOLIĆU ORDEN REPUBLIKE SRPSKE: Od srca vam želim samostalnost i nezavisnost!


- Javna je tajna da strane diplomate u BiH snažno lobiraju, od Vašingtona i Londona do Brisela, da se spreči proslava Dana Republike. Ipak, ne samo Dodik nego većina Srba u BiH nipošto se neće odreći 9. januara jer je taj datum simbol našeg opstanka i budućnosti naših potomaka. I drugi srpski političari u Srpskoj misle isto što i Dodik, samo nemaju hrabrosti da se javno suprotstave protektorima i njihovim drskim zahtevima - naglašava Kozomara.

Nepoželjni ambasadori


Lider Narodne mreže Vladan Glišić ocenjuje da pritisci na Banjaluku koji godinama postoje sada postaju jači i konkretniji, što je jako opasno.


- Odavno je poznato nediplomatsko ponašanje zapadnih ambasadora. Nadam se da će uskoro i Beograd i Banjaluka biti suvereni toliko da takve ambasadore proglase za persone non grata i da im otkažu gostoprimstvo - zaključuje Glišić.

Uskoro donosimo novi Ustav, deo već napisan

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će uskoro biti donet novi Ustav Srpske i poručio da niko ne može da im zabrani pravo na referendum.

"U narendom periodu ćemo na referendumu doneti u novi Ustav Republike Srpske, koji je već delom napisan i usklađuje se sa Dejtonskim sporazumom", rekao je Dodik na svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana Republike Srpske.

Tagovi: