11.01.2018.

15:27

Foto:

Vesti

POPOVIĆ SA LI MANČANGOM: Srbija se oslanja na iskustva Kine u izgradnji inovacione infrastrukture

 - U daljim razgovorima sa partnerima iz kineske državne kompanije, Čajna road end bridž korporejšn (CRBC), koja je zadužena za realizaciju ovog projekta sa kineske strane, definisaćemo detalje komercijalnog ugovora i u najkraćem mogućem roku osnovati zajedničko preduzeće kojem će biti poverena realizacija izgradnje industrijskog parka u Borči - rekao je Popović. 

On je istakao da očekuje da će izgradnja parka započeti tokom ove godine.

Vlada Srbije

Popović je naveo da Srbija želi u što većoj meri da se oslanja na iskustva Kine u izgradnji inovacione infrastrukture. 

- Želimo da razvijamo koncept industrijskih parkova po uzoru na parkove u Kini. Imamo talentovane mlade inženjere, jaku univerzitetsku bazu, inovacionu zajednicu koja se ubrzano razvija, a uz to vodimo državnu politiku koja inovacijama pridaje strateški značaj. Smatram da Srbija ima potencijal da postane regionalni „hab“ za inovacije u nokviru inicijative „Pojas i put“ - poručio je Popović i dodao da je to cilj kojem Srbija stremi u budućnosti. 

Vlada Srbije

On je istakao da će se Industrijski park u Borči prostirati na 320 hektara i da će u njemu raditi više od hiljadu domaćih i stranih inovacionih kompanija. Prema studiji izvodljivosti, planirano je da investicija u ovaj park bude vredna 300 miliona evra i da u njemu bude zaposleno više od 10.000 ljudi. 

- To su „pametna“, visokotehnološka radna mesta za naše mlade inženjere - naveo je Popović.

Tagovi: