12.01.2018.

18:16

Foto:

Vesti

AMERIČKI SENATORI TRAŽE UDAR NA SRBIJU: Da nas kazne zbog migova i S-300! Da li će ih TRAMP POSLUŠATI?!

Uticajni američki senatori prete sankcijama Srbiji zbog nabavke ruskog naoružanja! Kako se navodi u najnovijem izveštaju Spoljnopolitičkog odbora Senata SAD, naša zemlja bi zbog tesne vojnotehničke saradnje s Moskvom mogla da bude žestoko kažnjena!

U dokumentu na 200 strana, koji je pripremio senator iz redova demokrata Ben Kardin, detaljno se analizira ruski uticaj u Evropi, s posebnim osvrtom na Balkan i Srbiju. Našoj zemlji se zameraju bliske veze s Kremljom, kao i čvrsto prijateljstvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Vladimirom Vladimirovičem Putinom.

Oštar ultimatum

Koliko pomno Amerikanci nadgledaju situaciju u Srbiji govori i činjenica da su pobrojali svaki pojedinačni susret dvojice lidera, uz komentar "da ih je od 2012. godine bilo barem dvanaest"!

Oštre kazne 
 Dogovor o sistemu S-300 mogao bi da aktivira zakon u SAD kojim se zahteva uvođenje sankcija Srbiji Izveštaj Senata

- Srbija je potpisala veliki ugovor o kupovini naoružanja sa Rusijom. U oktobru 2017. Rusija je Srbiji obezbedila šest aviona 'mig 29' i navodno se složila da joj isporuči još 30 tenkova T-72 i 30 BRDM-2 patrolnih borbenih vozila. Predsednik Vučić je izjavio da Srbija pregovara o kupovini odbrambenog sistema S-300 od Rusije. To je dogovor koji bi mogao da aktivira nedavno usvojeni zakon u SAD - kojim se zahteva uvođenje sankcija za svaku značajniju vojnu ili obaveštajnu transakciju sa Rusijom - navodi se, između ostalog, u pomenutom dokumentu, uz komentar da "borba protiv kobnog ruskog uticaja mora da počne upravo iz Beograda"!

U tekstu se dalje ističe da će Srbija na putu evrointegracija morati da okrene leđa Rusiji i oslobodi se njenog "malignog uticaja".

Pogrešna ima je to taktika
 Ako Amerika misli da se bori s Rusijom preko Srbije, to je loša taktika. Sklapaćemo vojne dogovore i kupovati oružje od koga god hoćemo  Miroslav Lazanski, vojni analitičar

Rusija širi maligni uticaj u Srbiji uz pomoć propagande, dezinformacija, energetike, odbrane, verskih i kulturnih veza, a da bi se tome suprotstavile SAD moraju da angažuju najviše zvaničnike. Težnja Srbije da održava dobre odnose i sa EU i sa Rusijom možda nije dugoročno održiva ako evropske integracije budu podrazumevale usvajanje odluka EU koje su protiv interesa Rusije. Ukoliko Srbija hoće u EU, ona mora da se izbori protiv ruskog arsenala", navodi se u izveštaju senatora Kardina i podseća na pretnju doskorašnjeg visokog američkog zvaničnika Brajana Hojta Jia da naša zemlja "ne može da sedi na dve stolice u isto vreme".

Sankcije mogu iz UN

da se ja pitam

DMITRIJ PESKOV

PORTPAROL KREMLJANovi izveštaj kongresmena je apsolutno neosnovan, radi se o paranoičnoj zabrinutosti SAD u vezi sa ruskim mešanjem, koja ne samo da šteti bilateralnim odnosima već i samoj Americi.

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski kaže da su ovakve pretnje američke administracije čist bezobrazluk.

- Verujem da te sankcije nikada neće proći u Kongresu! Koje to sankcije misle da nam uvode?! Njih bi samo Savet bezbednosti UN mogao da izrekne, a bilo koje druge bi bile nelegalne! Ruske sisteme naoružanja imaju i zemlje članice NATO... Pa, kako im to ne smeta, a smeta im kad se Vojska Srbije oprema? - pita Lazanski i dodaje da su se Ameri malo preigrali.

Šalju milione za NVO i prozapadne medije

Američki senatori između redova su najavili i spremnost da ulože desetine miliona dolara u finansiranje NVO sektora i prozapadnih medija u Srbiji koji bi se suprotstavili uticaju Rusije.
- Broj proruskih medija i NVO u Srbiji je porastao sa nekoliko desetina na nekoliko stotina prethodnih godina. Odgovor sa Zapada je slab, ali se čini da se vraća u trku u medijima. BBC je objavio planove da se ponovo angažuje u Srbiji 2018. - navodi se u izveštaju i ističe da u Srbiju treba uputiti više novca:.
"SAD i njeni saveznici na Balkanu treba da prenamene sredstva za pomoć i rade na dugoročnom jačanju demokratskih institucija i borbi protiv dezinformacija".

- Ako Amerika misli da se bori s Rusijom preko Srbije, onda je to loše izabrana taktika i pogrešno izabran teren. Mi smo zemlja koja ima nezavisnu spoljnu politiku i sklapaćemo vojne dogovore i kupovati oružje od svakoga ko poštuje vojno neutralnu poziciju Srbije i kada je to u našem interesu. Mi možemo na takve potencijalne sankcije da odgovorimo prekidom saradnje s NATO u Partnerstvu za mir. Nadam se da do toga neće doći i da u Vašingtonu još ima pametnih ljudi koji znaju da bi nas takav gest gurnuo u još čvršći zagrljaj s Rusijom - ističe Lazanski.

Tagovi: