15.01.2018.

16:57

Foto:

Vesti

ABE: Srbija ključna za stabilnost regiona, proširujemo odnose

- Zapadni Balkan je važan ne samo za stabilnost Evrope već i cele međunarodne zajednice. Japan smatra da su odnosi sa Srbijom, koja je ključna za stabilnost regiona, produbljuju. Japanske firme koje imaju interes da sarađuju sa Srbijom došle su sa mnom - rekao je Abe.
Od ove posete kaže da očekuje dalji razvoj odnosa u ekonomskoj i svim drugim sferama, a pomenuo je i ono što nas je povezalo u prošlosti. 

 - U Prvom svetskom ratu 1914. godine mi smo pomogli vama, a mi nikada nećemo zaboraviti pomoć koju ste nam pružili nakon zemljotresa i cunamija 2011. godine - rekao je Abe, te naglasio da su mnoge evropske države nakon cunamija uvele sankcije na uvoz iz Japana, što je Srbija prva ukinula. 

Japanski premijer je rekao i da će tokom posete biti razmatrana različita pitanja, a govorio je i o opasnosti od Severne Koreje, koja lansira balističke rakete i može time predstavljati veliku opasnost i za Beograd.

Nakon uvodnog obraćanja premijera Japana Abea Vučić je rekao da Srbija ima dobru saradnju sa japanskim ambasadorima, kao i da je reagovala u Generalnoj skupštini UN prošle godine nakon što su balističke rakete Sevrne Koreje preletele severni deo japanskog ostrva Hokaido.

Tagovi: