29.01.2018.

18:11

Foto:

Vesti

BALKANU PRETI NOVI RAT: Američki diplomata Karpenter u paranoji za DESTABILIZACIJU OPTUŽUJE DODIKA!

Ovo poručuje Majkl Karpenter, bivši spoljnopolitički savetnik potpredsednika SAD Džozefa Bajdena! On je u intervjuu za 'Al Džaziru' optužio lidera RS da je faktor destabilizacije na ovim prostorima i istom prilikom izrekao notorne izmišljotine i neistine.

- Grupa 'Srbska čast' kreirana je uz pomoć Dodika. To je strašno. Njih treniraju Rusi u humanitarnom centru u Nišu... Sve je to kao bure baruta, koje može začas eksplodirati. Vrlo su visoke šanse da se ta paravojna formacija na neki način aktivira kako bi stvarala tenzije u regiji. 

Ovo je samo nastavak jedne ekstremno opasne politike etničkog nacionalizma koju vodi Dodik. Sve dok on bude vodio ovakvu politiku u RS, to će šanse za oružani sukob u regionu rasti. 

Dodik je potpuno pod kontrolom Moskve i traži dozvolu od Rusije za sve što radi. To je loše za celu BiH i građane RS... - poručuje Karpenter. On ističe da Amerika svim sredstvima mora da spreči ruski uticaj u regionu, a posebno na Dodika.


Reuters


- Rusi su vrlo aktivni na Zapadnom Balkanu. Srbija je strateško mesto. Ne činimo sebi uslugu kada dopuštamo uspostavljanje uskih veza između visokih ruskih i srpskih zvaničnika. Amerika treba da bude više ekonomski uključena. NATO mora biti vidljivije prisutan. Ne mora to biti nužno NATO kao takav, smatram da bi SAD trebale biti vojno prisutnije u regiji - dodaje Bajdenov savetnik.


S druge strane, analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara podseća da su Amerikanci ti koji decenijama širom sveta izazivaju sukobe.


- Ratove na Balkanu i drugom delu sveta ne izazivaju lokalni političari nego SAD i NATO. Tako je počeo i rat u Jugoslaviji. Ni neki novi rat u BiH ili na Balkanu neće početi dok vatru ne upale SAD. Karpenterova nagađanja su poznati stavovi bivše američke administracije, koja je prolivala krv malih naroda širom sveta - kaže Kozomora.

Dolazi još gori Hojt Ji?!

Karpenter je ocenio i da će se naslednik Brajana Hojta Jia, američkog specijalca za Balkan, još više uključiti u događanja na ovim prostorima, kao i da bi nova administracija trebalo da pošalje "specijalnog izaslanika koji bi kontrolisao region"!?!

EVO KO ĆE ZAMENITI OTPUŠTENOG BRAJANA JI HOJTA: U opticaju imena trojice kandidata, jedan bi mogao da bude JOŠ POGUBNIJI PO SRBE!

Tagovi: