07.02.2018.

16:37

Foto:

Vesti

ŠIPTARI SAD HOĆE I DEO GRČKE! Albanci otvaraju još jedno veliko žarište na Balkanu!

Šiptari sad hoće da uzmu i deo Grčke, i to Epir, priobalni deo prekoputa Krfa. Albanski premijer Edi Rama traži od Atine da vrati imovinu i grčko državljanstvo albanskim muslimanima, takozvanim Čamima, koji su proterani nakon Drugog svetskog rata iz Epira zbog saradnje sa nacistima.

Traže i spomenik

Rama je, govoreći za Albansku TV, naveo da Grčka mora da prizna Čame.

- Pitanje Čama je otvoreno. Nadamo se da ćemo uspešno okončati razgovore o tome i ući u novu eru strateške saradnje sa našim komšijama, eru u kojoj se davni problemi neće ponavljati, u kojoj će senke prošlosti ostati u prošlosti - naveo je albanski premijer.

Albansko pitanje

Tanjug

Nadamo se da ćemo uspešno okončati razgovore o Čamima i ući u novu eru strateške saradnje sa našim komšijamaEdi Rama

On je dodao da Albanija dodatno od Grčke zahteva da podigne spomenik Čamima u Epiru, veliki poput džamije koju grčka vlada gradi u Atini za muslimane.

- Albanska strana insistira na razgovorima o Čamima. To je albansko pitanje. Govorimo o građanima koji su nekad imali imovinu u Grčkoj i koji nose gorke uspomene. Tražimo da im se u Epiru podigne spomenik i to je potpuno opravdan zahtev - rekao je Rama.

Nakon te njegove izjave, grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas poručio mu je da za njegovu zemlju pitanje Čama ne postoji i da o tome nema šta da se razgovara.

- Svi bi voleli da izguraju neki svoj nacionalni interes, ali Grčka nikad neće prihvatiti da uopšte postoji pitanje Čama koje treba rešavati - naglasio je Kocijas.

Atina traži da Makedonci objave novo ime

Šef grčke diplomatije Nikos Kocijas pozvao je juče zvaničnike u Skoplju da konačno javno kažu kako će glasiti novo ime Makedonije, kao i da to razjasne svojim građanima. On je u intervjuu za "Juronjuz" rekao da Atina već priprema teren da građani Grčke prihvate to novo ime, ali da ne vidi da se to čini i na drugoj strani.

- Grčka vlada je preuzela odgovornost da javno kaže da želi promenu imena severnog suseda i da prihvata da se u novom imenu nađe reč "Makedonija". Sad očekujemo od Skoplja da konačno izađe i javno kaže šta će u tom imenu biti "prezime" i da isto tako to objasni svojim građanima - rekao je Kocijas.

Kako mediji nezvanično saznaju, spekuliše se o pet mogućih rešenja - Vardarska Makedonija, Severna Makedonija, Gornja Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje) i Nova Makedonija. Prema nekim procenama, Republika Nova Makedonija je najprihvatljivije i Atini i Skoplju, te će nekadašnja jugoslovenska republika uskoro poneti to ime.

Analitičari, međutim, smatraju da je novi zahtev vlasti u Tirani samo uvod u otimanje grčke teritorije.

- Nije tajna da Albanci nisu odustali od pravljenja "velike Albanije". Nakon Kosova i defakto preuzimanja vlasti u Makedoniji, oni su već na pola puta do cilja. Fali im samo severozapadni deo Grčke i deo Crne Gore. Sada su se ustremili na Grčku i, ako dobiju međunarodnu podršku, naseliće Čame u Epiru. Onda ćemo imati ogroman problem na Balkanu - ocenjuju grčki stručnjaci.

Čami su, inače, Albanci muslimanske veroispovesti koji su 1944. i 1945. proterani iz Grčke zbog kolaboracije sa nacističkim okupatorom. Nije tačno utvrđeno o kom broju proteranih je reč, pa grčki izvori navode da se radi od 14.000 do 25.000 ljudi, dok Albanci tvrde da je u pitanju 35.000.

Nema razgovora

Beta/AP

Grčka nikad neće prihvatiti da uopšte postoji pitanje Čama koje treba rešavati
Nikos Kocijas

Tirana traži da Grci Čamima vrate imovinu, da im daju grčko državljanstvo uz dozvolu da zadrže i ono koje sada imaju, ali i da ih priznaju kao nacionalnu manjinu. To pitanje Albanci su pokrenuli još početkom 90-ih, međutim zbog izostanka podrške međunarodne zajednice dosad se ništa nije dogodilo.

Kažnjeni prema zakonu

Grčka, s druge strane, ne priznaje uopšte pitanje Čama. Atina nema nameru da dozvoli Šiptarima da se vrate u Grčku jer su sarađivali sa nemačko-italijanskim okupatorskim snagama tokom Drugog svetskog rata. Zbog toga su proglašeni ratnim zločincima i kažnjeni prema grčkim zakonima.

Godine 1992. tadašnji grčki premijer Konstantin Micotakis predložio je rešenje. Ponudio je vraćanje imovine samo onim Čamima za koje se ustanovi da nisu počinili zločine protiv Grka, već da su pobegli iz zemlje iz čistog straha. Uslov za to je da albanska vlada isplati kompenzaciju Grcima koji su prognani iz Albanije tokom komunističkog režima. Taj Micotakisov predlog nikad nije prihvaćen.

Tagovi: