10.02.2018.

15:43

Foto:

Vesti

MARTINOVIĆ O KOSOVU: Prvo unutrašnji dijalog, PA REFERENDUM

- Lično mislim da je referendum još uvek daleko, prvo moramo da nastavimo naš unutrašnji dijalog, da vidimo koje je to održivo i realno rešenje za KiM, sa kojim će da se složi većina građana - rekao je Martinović, odgovarajući na pitanja novinara.

On je rekao da najpre mora da se odblokira dijalog sa Prištinom i da će Beograd na tome insistirati.

Martinović podseća da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije posvećeni dijalogu sa privremenim institucijama Prištine i da dijalog nije "stao zbog Srbije" već zbog toga što nije postojala želja Prištine da se on nastavi.

Govoreći o pravno obavezujućem dokumentu, Martinović podseća da je i komesar EU Johanes Han kazao da je to "prazan papir", te da od toka i sadržine dijaloga zavisi šta će u njemu pisati.

Tanjug

 - Nijedan zvaničnik Srbije uključujući predsednika, neće učiniti ništa što je na štetu Srbije i naroda koji živi na Kosovu i Metohiji. KiM je duboka rana Srbije. Srbija nije uspela da reši više od 200 godina to pitanje i svi neplaćeni računi sada stižu na naplatu. Učinićemo sve da se iznađe pravično i miroljubivo rešenje -  istakao je Martinović. 

- Kada se sve to završi, onda možemo da govorimo o sadržini referendumskog pitanja, koje će da se odnosi na rešavanje piotanja KiM -  rekao je Martinović.Istakao je da nema dugoročnog mira na Zapadnom Balkanu, ako ne dođe od istorijskog pomirenja između Srba i Albanaca.

Tagovi: