18.02.2018.

15:44

Foto:

Vesti

KOLINDA: Nema problema koji Vučić i ja ne možemo rešiti!

Hrvatska i Srbija imaju iza sebe tešku prošlost, ali isto tako imaju i odgovornost za izgradnju nove arhitekture mira i saradnje na jugoistoku Evrope, poručila je predsednica Hrvatske uverena da dve zemlje mogu da grade dobrosusedske odnose.

U intervjuu za riječki Novi list, Grabar Kitarović ističe da je tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, po svim pitanjima, koja su prepoznata kao ključna i s jedne i s druge strane, ostvaren pomak.

- Predsednik Vučić i ja svesni smo naših razlika u pogledima i stavovima. Njih ne krijemo, to smo jasno i rekli tokom izjava za medije u ponedeljak. No, isto tako, kao šefovi naših država, direktno birani od građana, svesni smo i naše odgovornosti, posebno prema mladim naraštajima, u izgradnji trajnog mira na ovim prostorima - rekla je Grabar Kitarović.

Uverena je, kaže, da Hrvatska i Srbija mogu graditi dobrosusedske odnose, i to držeći se puta koji su obe države zajednički utrle Atinskom deklaracijom i Sporazumom o normalizaciji odnosa.

Prošlost se ne sme zaboraviti 

Grabar Kitarović napominje da se prošlost neće i ne sme zaboraviti, ali i ukazuje da je vreme da se prošlost prepusti istoričarima.

- Kao političari i državnici želimo da idemo napred i gledamo u budućnost. Ključno je početi graditi razumevanje i poverenje, korak po korak, ma kako malim se on činio. Ako postignemo o takvom novom pristupu istinsko razumevanje, na svim odgovarajućim nivoima, onda sam uverena da nema problema koji ne možemo rešiti - ističe ona.

Kako upozorava, to se sigurno ne može dogoditi preko noći, ali je, naglašava, potrebno krenuti - makar i malim koracima.

- Ta nas je logika vodila i kada smo potpisali Subotičku deklaraciju u junu 2016. A nastavili smo je i našim razgovorima i dogovorenim pomacima tokom ovonedeljne posete predsednika Vučića. Po svim pitanjima koja smo prepoznali kao ključna i s jedne i s druge strane ostvaren je pomak. Očekujem da ćemo nastaviti tim putem - rekla je predsednica Hrvatske.

U komentaru na proteste u Zagrebu povodom dvodnevne Vučićeve posete, kaže da u tim protestima nisu učestvovale ni udovice hrvatskih veterana, ni hrvatski veterani, već "pojedinci s rubova politickog spektra koji ne prihvataju proces dijaloga i, u krajnjoj liniji, pa makar i u uverenju da brane hrvatske interese, čine štetu Hrvatskoj".

O nestalima 

Osvrnuvši se na rešavanje pitanja nestalih, kaže da je proces traženja nestalih došao do tačke kada se može dalje pokrenuti samo snažnom političkom voljom.

- Stoga sam u vezi s pitanjem nestalih, kao bitnog humanitarnog pitanja, s predsednikom Vučićem dogovorila naše lično zalaganje za ubrzanje rešavanja ovog pitanja - rekla je predsednica.

Kao veoma važan dogovor, istakla je da će naredne sedmice predsednik Vučić primiti predstavnike udruženja porodica nestalih hrvatskih veterana, a dogovoreno je, kaže, i da se predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov sledeće nedelje sastane s Vučićem radi razgovora o konkretnim pitanjima od interesa za hrvatsku manjinu.

Kako je Grabar Kitarović istakla, nakon više godina potpunog zastoja u rešavanju otvorenih pitanja, postignuti su bitni pomaci.

Hrvatska predsednika poručuje i da njena zemlja želi da podrži Srbiju u ostvarivanju perspektive ulaska u EU do 2025. godine, kako prenošenjem svog iskustva iz procesa pristupanja, tako i spremnošću za rešavanje otvorenih pitanja koje Srbija, kaže, pre toga mora zatvoriti kroz novi strateški pristup EU.

- Na kraju posete, predsednik Vučić pozvao me je u uzvratnu posetu. Ta poseta bi trebalo da donese daljnje pomake po svim ključnim pitanjima - zaključila je predsednica Hrvatske.

Tagovi: