26.02.2018.

15:14

Foto:

Vesti

POPOVIĆ: Ruski "Jandeks" dolazi na tržište Beograda i Srbije!

Popović je naveo da pametni retrovizori predstavljaju potpuno inovativno rešenje ove kompanije za digitalizaciju saobraćajne infrastrukture.

- Ovi retrovizori će se koristiti za unapređenje saobraćajnih tokova, odnosno kvalitetniji i bezbedniji život Beograđana. Pametni retrovizori imaju softver koji obrađuje snimke, sa njih izdvaja horizontalnu i vertikalnu saobraćajnu signalizaciju i zatim je smešta na digitalne mape koje će građani koristiti u saobraćaju - istakao je Popović.

Kako je naglasio, ovo je  potvrda napora Vlade Republike Srbije da svoju budućnost gradi na inovacijama i digitalizaciji u funkciji ekonomskog razvoja i podizanje kvaliteta života ljudi.

- Mi vidimo Srbiju u budućnosti kao državu naprednih tehnologija i digitalizovanih procesa u svim sferama društva. Saradnja i razmena iskustava sa Rusijom, kao jednim od svetskih lidera u inovacijama, a posebno u razvoju koncepta pametnih gradova, značajno će nam pomoći na tom putu. Cilj nam je da  građani  sve usluge dobijaju  preko mobilnog telefona, o transportu, radovima na putu, o gužvama, slobodnim mestima za parkiranje, a što je najvažnije sve usluge biće besplatne - zaključio je ministar Popović.

mbpi.gov.rs

Gradski menadžer Goran Vesić je nakon uručivanja retrovizora poručio da je veoma značajna razmena iskustava sa ruskim partnerima u pravljenju koncepta pametnih gradova.

- Nastavićemo da osavremenjujemo i unapređujemo naš saobraćajni sistem u funkciji kvalitetnijeg života naših građana, jer to su najmodernije platforme kreirane za lakši život naših građana - istakao je Vesić.

Tagovi: